στον Τάφο της Αμφίπολης» αποκαλύπτει ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος Antonio Corso επικαλούμενος επικοινωνία του με την Κατερίνα Περιστέρη.
Μετά την έκταση που πήρε το δημοσίευμα της Αυγής, περί της χρονολόγησης του τάφου στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, δηλαδή στο β' μισό του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ. και όχι στον 4ο π.Χ αιώνα, όπως έχει ειπωθεί από την ανασκαφική ομάδα. ο κύριος Corso σε συνομιλία του με μέλη της κλειστή ομάδας "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ-Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ" απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.
EΡ:Θα μπορούσε να εξηγηθεί η χρονολόγηση των κεραμικών η τοιχογραφιών στον 2ο αι.π.Χ;
AΠ: «Πιστεύω ότι τα έργα ζωγραφικής είναι από τα τέλη του 4ου αιώνα. Δεν έχω δει την κεραμική αλλά όταν θα πάω εκεί, το συντομότερο (στο τέλος του Αυγούστου) θα σας πω τι νομίζω για την κεραμική. Ωστόσο, η Περιστέρη μου είπε ότι η ποσότητα της κεραμικής είναι τεράστια και μέσα σε 30 λεπτά, ακόμη και οι Μακεδόνες αρχαιολόγοι οι οποίοι πήγαν εκεί, στο τέλος του Μαΐου, δεν θα προλάβαιναν να δούν όλη την κεραμική. Η Περιστέρη μου είπε επίσης ότι υπάρχει και κεραμική του τέλους του 4ου αιώνα, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει μόνο κεραμική του 2ου αι».
ΕΡ: Τί έχει γίνει, κατά την γνώμη σας, με το προτεταμένο πόδι της δεξιάς Καρυάτιδας, αυτό που φαίνεται στις φωτο σαν να είναι σπασμένο; είναι αποτέλεσμα βανδαλισμού;
ΑΠ «Για να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημα, θα πρέπει να δω τις Καρυάτιδες με τα ίδια μου τα μάτια, κάτι που θα κάνω στο τέλος του μήνα».
EΡ: Η μορφή της κεφαλής της σφίγγας είναι αρσενική;
ΑΠ: « Όχι, το κεφάλι της Σφίγγας είναι θηλυκό».
Όμως ο κ. Corso υπενθύμισε και μερικά άλλα στοιχεία του μνημείου που καταδικνύουν ότι είναι μακεδονικός τάφος ο λόφος Καστά. Οι Μακεδόνες στρατιώτες του Λέοντα Θύμισε την ανακοίνωση του αρχιτέκτονα του μνημείου κ. Μιχάλη Λεφανζή ότι στο βάθρο του Λέοντα υπάρχουν Μακεδόνες στρατιώτες με ασπίδες και σάρισσες, που προφανώς συνδέονται με μία νίκη τους, ενώ σε ερώτηση αν εκτιμά ότι κατασκευάστηκε το μνημείο, τότε που επέστρεψαν οι Μακεδόνες από την Ανατολή μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου ή ίσως και με την εντολή του, ο κ. Antonio Corso απάντησε καταφατικά, Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι τα «υποδήματα» των Καρυάτιδων είναι τυπικά του 4ου αιωνα π.Χ και πως δεν υπάρχουν τέτοιοι τύποι στο τέλος του 2ου αιώνα π.Χ.
Τα φτερά των σφιγγών παραπέμπουν στο Λύσσιπο;
Επίσης, συμφώνησε με σχόλιο κάποιου μέλους της ομάδας ότι τα φτερά των σφιγγών όχι μόνο μοιάζουν με τα φτερά του "Έρωτα τοξότη" ρωμαικού αντίγραφου 1ου-2ου αι. μ.Χ. χάλκινου πρωτότυπου έργου του Λύσσιπου από την Ηφαιστία αλλά και πως τα φτερά των σφιγγών μας παραπέμπουν σε σχέση με το καλλιτέχνη που τις κατασκεύασε, στον Λύσσιπο! Είναι δε ένα στοιχείο που για πρώτη φορά λέγεται και είναι ιδιατέρως σημαντικό, όπως και το παρακάτω:
Η επιτήμβια στήλη
«Οι παραστάσεις που διακρίνονται στα ζωγραφισμένα επιστύλια . (Δηλ. η Νίκη, ο τρίποδας, ο ταύρος, το φοινικόδεντρο κ.ο.κ ) είναι περισσότερο δισδιάστατες και όχι τρισδιάστατες όπως είναι των ελληνιστικών χρόνων. Επoμένως και από τη ζωγραφική οδηγούμαστε πάλι στον 4ο αι. π. Χ» Ο Antonio Corso εκτός από αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, θεωρείται παγκοσμίως αυθεντία στην αρχαιοελληνική γλυπτική η παρέμβασή του θεωρείται απολύτως αξιόπιστη και ιδιαιτέρως σημαντική, αφού επικαλείται την πλέον υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης.
ΠΗΓΗ: visaltis.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.