Σελίδες

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Διερευνώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες της συνεταιριστικης τραπεζας Σερρών

 Σύμφωνα με άρθρο στο capital .gr .H κυβέρνηση προχωρά σε Κινήσεις - εξπρές για να αποφευχθεί «κανόνι» στις μικρές τράπεζες..

.στην παρούσα φάση διερευνώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών (Πελοποννήσου, Σερρών, Έβρου, δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης, Τρικάλων και Ηπείρου)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 
Κινήσεις - εξπρές για να αποφευχθεί «κανόνι» στις μικρές τράπεζες...

Σε εσπευσμένες λύσεις διάσωσης τραπεζών προβαίνει η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση ρευστότητας πιέζει ασφυκτικά το τραπεζικό σύστημα και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει κάποιον αδύναμο «κρίκο» σε κατάρρευση.

Ο λόγος εν προκειμένω για την Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, για την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει μοντέλο σωτηρίας αλά Αγροτική, δηλαδή διάσπασή της σε υγιές κομμάτι ( καταθέσεις, προσωπικό, δίκτυο καταστημάτων, υγιείς χορηγήσεις) και «κακό» κομμάτι (επισφαλείς χορηγήσεις). Για την πώληση του υγιούς κομματιού, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να έχει εκδηλώσει και η Eurobank.  Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Πανελλήνια, η οποία παρουσιάζει κεφαλαιακές ανάγκες 170 – 180 εκατ. ευρώ,  αναμένονται άμεσα και όπως φαίνεται σύμφωνα με το μοντέλο διάσωσης που είχε επικρίνει σφόδρα η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι το θέμα της Πανελλήνιας Τράπεζας έρχεται τόσο άμεσα στο προσκήνιο, ως «απόρροια» της κατάστασης αιμοδότησης των τραπεζών με ρευστότητα από τον ELA. Οι συνεχείς εκροές καταθέσεων και η στενή επιτήρηση της χρήσης του ELA από την ΕΚΤ, δίνουν στην περίπτωση της Πανελλήνιας το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και την επικινδυνότητα για την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου (όταν φυσικά οι τράπεζες δεν είχαν μπει στον ELA) η ΤτΕ είχε αποφασίσει περίπου 1,5 – 2 δις. ευρώ από τα κεφάλαια των 11 δις. ευρώ του ΤΧΣ να κατευθυνθούν για την κεφαλαιακή στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών. Βεβαίως, τώρα τα κεφάλαια του ΤΧΣ έχουν επιστραφεί στο σύνολό τους στο Λουξεμβούργο υπό τον φόβο των εταίρων ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιούσε για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου και όχι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως ήταν και ο σκοπός τους.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, λοιπόν, και προκειμένου να μην «σκάσει» τράπεζα στα χέρια της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για καταθέτες, εργαζόμενους και επιπτώσεις σπιράλ στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση καταλήγει σε λύσεις που στηλίτευε στο παρελθόν.

Στην Πανελλήνια Τράπεζα μέτοχοι είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων, Δωδεκανήσου και Αχαϊκή και η γερμανική συνεταιριστική DZ Bank. Διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων και περίπου 160 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση διερευνώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών (Πελοποννήσου, Σερρών, Έβρου, δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης, Τρικάλων και Ηπείρου).

Της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.