Σελίδες

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Στην Πεντάπολη αναβιώνει το Εθιμό του Ζάμαντα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολης, διοργανώνει κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής το τοπικό έθιμο του « Ζάμαντα», ενός χορού αργού και πένθιμου. Κατά την τοπική παράδοση ο χορός αυτός από διασκεδαστικός και χορός πανηγυριού μετατράπηκεσε πένθιμο λόγω του φόνου ενός παλικαριού από  Τούρκο ταραχοποιό που έγινε κατά την ημέρα του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής. Το περιστατικό αυτό κατά την τοπική πάντα παράδοση τοποθετείται χρονικά στον 18ο αιώνα.
            Επειδή το τοπικό αυτό έθιμο είναι καταγεγραμμένο στην ιστορική μνήμη των συγχωριανών μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αποφάσισε φέτος να επιχειρήσει την αναβίωση ολόκληρου του εθίμου και να συμπεριλάβει και τη σκηνή του φόνου όπως γινόταν και παλαιότερα.
            Σας παρακαλούμε θερμά να στηρίξετε την προσπάθειά μας αυτή και τις εκδηλώσεις που αρχίζουν  το πρωί της Ζωοδόχου Πηγής με την περιφορά των αγίων εικόνων από κατοίκους του χωριού μας, συνοδεία ιερέως και ιεροψαλτών, στο αγρόκτημα της Πεντάπολης για την ευλογία των καλλιεργειών και τελειώνουν μετά την απόθεση των εικόνων στην εκκλησία και του χορού του «Ζάμαντα» που ακολουθεί με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων, από κατοίκους του χωριού μας.
            Εκ των προτέρων σας παρακαλούμε να δεχθείτε τις ευχαριστίες τόσο εμού προσωπικά, όσο και των κατοίκων της Πεντάπολης για την ευγενική ανταπόκριση και προσφορά προς το Σύλλογό μας.-

Με εξαιρετική Τιμή                                             Ο Δήμαρχος

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος                                   
Πεντάπολης      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.