Σελίδες

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Kώστας Μελίτος «Με συγκινεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Διασποράς»

του Γιώργου Ροδάκογλου

Mπορεί από την πολιτεία η ανασκαφή στον τύμβο Καστά να μην εκτιμάται ως θέμα ήσσονος σημασίας, αυτό όμως δεν ισχύει και για την Ελληνική Ομογένεια.

Στην Αυστραλία την Αμερική και τον Καναδά, οι 'Ελληνες της Διασποράς διψούν να μάθουν για τα μυστικά που κρύβει στα σπλάχνα της η Μακεδονική γή και το ενδιαφέρον τους εξακολουθεί να εστιάζεται στον λόφο Καστά της Μεσολακκιάς.
Και ενώ η κυβέρνηση έβαλε φρένο στην συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών, βρέθηκαν Έλληνες Απόδημοι που είναι διατεθειμένοι να στείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούν το εκατομμύριο προκειμένου να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη.
«Με συγκινεί το ενδιαφέρον τους», δηλώνει ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος. Ειλικρινά είναι περισσότερο Έλληνες από εμάς που ζούμε εδώ και πατάμε στα χώματα της Μακεδονίας. Συνεχώς επικοινωνούν μαζί μας και ζητούν πληροφορίες για τις ανασκαφές. Υπάρχει έντονη συγκίνηση»
Στις 25 Ιουνίου εκπρόσωποι του Δήμου Αμφίπολης και αρχαιολόγοι προσκλήθηκαν να παραστούν στο τακτικό συνέδριο των Παμμακεδονικών οργανώσεων που θα γίνει στην Αμερική προκειμένου να ενημερώσουν τους Έλληνες Ομογενείς για την κατάσταση που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες.
«Η προβολή που έχει κερδίσει η περιοχή είναι τεράστια, και ανεκτίμητης αξίας .Η διαφήμιση που έγινε είναι πολύ μεγάλη και χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ» σημειώνει ο Δήμαρχος Αμφίπολης.
Από την πρώτη στιγμή οι Έλληνες του εξωτερικού παρακολουθούν την ανασκαφή στο λόφο Καστά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η αρθρογραφία ορισμένων στην Ελλάδα περιορίζεται στη διατύπωση απόψεων που στόχο έχουν τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων.
Αμείωτο είναι το ενδιαφέρον του Διεθνούς Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και το οποίο αναζητεί τώρα τρόπους χρηματοδότησης της ανασκαφής παρακάμπτοντας τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου πολιτισμού.
Τα όσα υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ξυδάκης περί πολιτικής εκμετάλλευσης αφήνουν παγερά αδιάφορη την Ελληνική Ομογένεια η οποία ασχολείται κυρίως με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμφίπολης επιχειρεί, την περίοδο αυτή, να κινήσει άμεσα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου, διότι καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει στην περιοχή παρόλο που το ενδιέφεραν ξένων επιχειρηματιών παραμένει αμείωτο. Ωστόσο εκκρεμεί και ο προσδιορισμός της ζώνη προστασίας από την αρχαιολογική υπηρεσία. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ευρημάτων.
«Για μας προέχει τώρα η συντήρηση του μνημείου ώστε αυτό να καταστεί επισκέψιμο στον κοινό» δηλώνει ο κύριος Μελίτος και καταλήγει: «Όλα θέλουν το χρόνος τους αλλά δεν πρέπει εμείς να χαθούμε στο χρόνο...»

http://www.thousandnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.