Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ο Δημήτρης Αλικάκος σχολιάζει το κόψιμο της εκπομπής των ψεκασμένων


Η μεταμεσονύκτια εκπομπή του Alpha με τους ψεκασμένους κόπηκε.

Οι οπαδοί μέσα στο θυμό τους πανηγυρίζουν. «Δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με την αλήθεια»
Κι όμως κάπου έχουν δίκιο. Αλλά…
Γράφει ο Δημήτρης Αλικάκος
Δεν νίκησε η “αλήθεια” τους. Το κόψιμο της εκπομπής ήταν ήττα της κακής δημοσιογραφίας και νίκη κάθε υπεύθυνου πολίτη που αντέδρασε στην άνευ όρων παράδοση στους βλαπτικούς και βλαμμένους (ναι, τέλος οι ευγένειες).
Η ιδέα του δημοσιογράφου να φιλοξενήσει τους αρνητές της πανδημίας, των μασκών και της ίδιας της επιστήμης, για να έρθει στο τέλος ένας λοιμωξιολόγος «να βάλει τα πράγματα στη θέση τους», ήταν λάθος από την αρχή.
Ας μιλήσουμε ανοιχτά. Στόχος του καναλιού ήταν η τηλεθέαση. Και αυτό το κόνσεπτ θα έκανε. Ο λόγος των ψεκασμένων πουλάει, όχι μόνο στους οπαδούς τους, αλλά και σε μερίδα τηλεθεατών που θέλουν να κάνουν χάζι με τα βλήματα της εποχής.
Μόνο που αυτό το κόνσεπτ είναι έξω από κάθε δεοντολογία. Συνιστά προσβολή προς τον πολίτη και την ορθή ενημέρωσή του. Δεν μπορεί να το σώσει στο τέλος (τότε που θα είχαν πάει όλοι για ύπνο) κανένας λοιμωξιολόγος. Αυτή η εκπομπή θα δημιουργούσε εκατοντάδες μικρά βίντεο με τις “αποκαλύψεις” των ψεκασμένων με τεράστια διασπορά στο ίντερνετ. Χωρίς αντίλογο.
Για να στήσεις πετυχημένη εκπομπή, που να πουλήσει κιόλας και να το αξίζει, χρειάζεται ο ίδιος ο δημοσιογράφος να μπορεί να αποδομήσει τις ανοησίες τους. Εκείνη την ώρα, πρόσωπο με πρόσωπο. Να μην αφήσεις τον ψευδοεπιστήμονα να πάρει ανάσα. Αλλά αυτό χρειάζεται προετοιμασία ημερών και αίσθηση ευθύνης. Μελέτη και έρευνα, από τον δημοσιογράφο και την ομάδα του, κάθε πιθανού εξωφρενικού (επιστημονικά) ισχυρισμού που θα ακούσει. Και, όντας διαβασμένος, αντεπίθεση κατά μέτωπο! Ποιος όμως μπορεί να το κάνει όταν δεν υπάρχει πια δημοσιογραφία και έρευνα; Όταν οι πλείστοι λειτουργούν στο πόδι και άντε να βγάλουμε τη μέρα να πάμε γι’ άλλα;
Η δήλωση του αοιδού “ερευνητή” τα λέει όλα: «ο κ. Σρόιτερ ήταν ευγενέστατος και κάναμε μια πολύ καλή κουβέντα για όλα». Απόδειξη συντριβής για το δημοσιογράφο. Δεν μπόρεσε να τα βάλει με την “αλήθεια” (τους). Ούτε καν επιχείρησε.
Αυτό είναι το πρόβλημα της τηλεόρασης, και όχι μόνο, σήμερα. Οι “ευγένειες” και οι “καλές κουβέντες”.
Καλή κουβέντα με αστρολόγους, καλή με ομοιοπαθητικούς, καλή με τσαρλατάνους, καλή με θαυματοποιούς.
Το κακό σας τον καιρό!
 
 
 https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.