Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Κλίμα πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ

Σεπτέμβριο την περίμενε (έτσι έλεγαν οι γραφές), αρχές
Αυγούστου του ήρθε του Τσίπρα η κεραμίδα από τον Τσακαλώτο! Κάτι για μια «απλή δήλωση ή διαρροή τοποθέτησης» έλεγαν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζει ο Ευκλείδης, τρισέλιδη συνέντευξη στην «Εποχή» προτίμησε ο επικεφαλής της κίνησης «53+» κι κατέθεσε ενώπιον του προέδρου του κόμματος ένα μανιφέστο αριστεροσύνης και κόκκινων γραμμών.
Του Χρήστου Υφαντή
Ο τέως υπουργός Οικονομίας, βασικός διαμορφωτής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη μεσαία τάξη, τάραξε την παραδοσιακή ηρεμία του Αυγούστου, κινήθηκε σε νεκρό κομματικά χρόνο και κατάφερε να ανατινάξει όλους τους σχεδιασμούς του Τσίπρα «για μια μεγάλη στροφή του κόμματος στην κεντροαριστερά και στη δημιουργία ενός μαζικού σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού υποκειμένου».

Ότι με κόπο και πόνο όλο το προηγούμενο διάστημα υποτίθεται πως κανοναρχούσε ο κ. Τσίπρας, όλες οι γέφυρες με τα πολιτικά ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, όλες οι προσδοκίες να περάσει σε ένα κόμμα με μαζικές διαδικασίες και έντονο το προεδρικό αποτύπωμα είναι, ήδη, παρελθόν. Ο Τσακαλώτος του έδειξε εκτός από τα δόντια του ότι αυτός είναι το κόμμα, αυτός διαχειρίζεται την αριστερή παράδοση, αυτός κουμαντάρει την αριστερή συνείδηση και χωρίς τη δική του συνεργασία και συμφωνία τίποτε δεν μπορεί να είναι ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ουσία, με μερικές στοχευμένες φράσεις – κλειδιά, εξαέρωσε το πολιτικό προβάδισμα του Τσίπρα στον κομματικό μηχανισμό και ανακοίνωσε (ο Ευκλείδης) ότι «αυτός και οι δικοί του είναι το κόμμα».
Υπερασπιζόμενος την «ιδιοκτησία του» μάλιστα διεμήνυσε στον Τσίπρα ότι «δεν είναι τώρα καιρός για συνέδρια», άρα «μη σκέφτεσαι είτε κεντροαριστερές στροφές, είτε διευρύνσεις χωρίς όριο και σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά για να παραμείνεις στην ηγεσία και να διαχειριστείς εν λευκώ την επόμενη μέρα».

Δεν είναι μόνος του ο Τσακαλώτος στην πορεία προς την επιβεβαίωση της αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος. Δίπλα του, στέκει η παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι «σοφοί» του πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΕΑΡ, η οποία λειτουργεί, πλέον, ως πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη των «53+» αναγνωρίζοντας σε αυτόν την αυθεντικότητα της αναζητούμενης χαμένης αριστεροσύνης του κόμματος.
Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης αλλά και Βίτσας και Δρίτσας και όλοι όσοι έλκουν την πολιτική τους καταγωγή και την αριστερή τους νομιμοποίηση από την κομμουνιστογενή (έστω και ευρωκομμουνιστική) αριστερά έχουν εγκαταλείψει τον τέως πρωθυπουργό και έχουν αποχαιρετήσει το περιβάλλον του «εν πλήρει γνώσει των συνεπειών του νόμου» για την επιλογή τους αυτή.
Η δημόσια παρέμβαση Τσακαλώτου έχει τις κομματικές ευλογίες τους και την νομιμοποίηση που είναι σε θέση να προσφέρουν ακόμη στο χώρο των μικρών και μεσαίων στελεχών.

Ο πανικός του κ. Τσίπρα από την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη εκδηλώθηκε με την ανάθεση στον κ. Πολάκη να απαντήσει στην πρόκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιχειρώντας με το γνωστό ύφος και το ακόμη γνωστότερο λεξιλόγιο να περιορίσει τις πολιτικές επιπτώσεις της δημόσιας παρέμβασης του επικεφαλής των «53+» στον κομματικό μηχανισμό. Χειρότερη επιλογή δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Η δημόσια εμφάνιση του κ. Πολάκη αναίρεσε και τις ελάχιστες αμφιβολίες που υπήρχαν στους «53+» για την αναγκαιότητα της παρέμβασης Τσακαλώτου και συσπείρωσε την κίνηση δικαιώνοντας τον ηγέτη της για την τομή που επιχείρησε στις κομματικές εξελίξεις.
Σημειώνεται, ότι γνώστης της εξέλιξης ήταν και ο κ. Τζανακόπουλος, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Τσακαλώτο.

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πολεμικό. Οι παραδοσιακές συγκρούσεις του αριστερού χώρου έκαναν θεαματικά την εμφάνιση τους και δεν προοιωνίζονται τίποτε θετικό για το κόμμα και τον (έως πότε;) πρόεδρο του.
Ο Τσακαλώτος επενδύει σε σίγουρα χαρτιά και αυτή τη στιγμή κερδίζει κατά κράτος τις εσωκομματικές μάχες απέναντι στα λιμά του ΠΑΣΟΚ που παρατάσσει απέναντι στους «53+» ο Τσίπρας, η παρεμβατικότητα των οποίων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν θερμοκρασία Σιβηρίας Γενάρη μήνα.
Αναμένεται, στο επόμενο χρονικό διάστημα, η κύρια αντίδραση της πλευράς Τσίπρα, μετά τα προειδοποιητικά άσφαιρα που έριξε ο Παύλος Πολάκης, τα οποία κανείς δεν έλαβε στα σοβαρά. Μπορεί οι πρακτικές δυνατότητες του Τσίπρα να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό να έχουν περιοριστεί σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να γοητεύει ένα μέρος της βάσης, που ζει ακόμη με την προσδοκία της επανόδου στην εξουσία και του ελέγχου «των αρμών», δηλαδή του κρατικού κορβανά.
Το φθινόπωρο θα είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ.


 https://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.