Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΚΚΕ Σερρών : Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο


Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στα στελέχη των
Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στους στρατευμένους μας, που δοκιμάζονται από την πανδημία, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις μεθοδευμένες προκλήσεις στα ανατολικά σύνορα της χώρας, προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Το Κόμμα στο οποίο είμαι βουλευτής και προσωπικά σαν απόστρατος θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου να βγούμε υγιείς από αυτήν τη μεγάλη μάχη, απαιτώντας καθημερινά τη λήψη κατάλληλων μέτρων υγιεινής, για να φέρουμε σε πέρας τα μεγάλα καθήκοντα - προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και με άγνωστη την πορεία της, οι εξελίξεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδιαίτερα αυτές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ραγδαίες, ελλοχεύοντας σοβαρούς κινδύνους τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όσο και γενικότερα για την ειρήνη.

Αυτήν την περίοδο, στην εν λόγω περιοχή παρατηρείται ίσως ο μεγαλύτερος συνωστισμός πολεμικών πλοίων στον πλανήτη.

Στόλοι δεκάδων χωρών, με τεράστια δύναμη πυρός, βρίσκονται στην περιοχή. Ασκούνται σε τακτικές μάχης με πραγματικά πυρά, δοκιμάζουν τις υποδομές επικοινωνίας τους, αλλά υλοποιούν και πολεμικά σενάρια, εφαρμόζοντας στην πράξη τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Για όλο αυτό το σκηνικό έκανε πρόσφατα ειδική αναφορά και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, με παρόντες σ' αυτές τις δηλώσεις και τους πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, χωρίς αυτοί να εκφράσουν την παραμικρή αντίρρηση.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στη Συρία, έχοντας διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με αυτήν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει πολύμορφα τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράν.

Επιπλέον, στα τέλη του περασμένου μήνα, είδαμε τον κατάπλου, στο λιμάνι της Λεμεσού, του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», μαζί μ' ένα ελικοπτεροφόρο. Είχε προηγηθεί η «περιπολία» τους στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και συγκεκριμένα στο «οικόπεδο 8», στην οποία υπάρχει γαλλο-ιταλικό εξορυκτικό ενδιαφέρον ενώ τουρκικό γεωτρύπανο πραγματοποιούσε γεωτρήσεις. Τα γαλλικά πολεμικά πλοία συνόδευε ελληνική φρεγάτα για «λόγους ασφαλείας». Την παρουσία της γαλλικής αρμάδας «τίμησε» και ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, μαζί με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, φωτογραφιζόμενοι στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, την ώρα που τα γαλλικά «Rafale» πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις με την κυπριακή Εθνοφρουρά.

Ο πολεμικός «οργασμός» σ' αυτήν την περιοχή συνεχίστηκε αμείωτος. Αμέσως μετά το τέλος της ελληνο-γαλλο-κυπριακής άσκησης, άρχισε μία άλλη, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και του Ισραήλ, και μία τρίτη με τη συμμετοχή της Ιταλίας, αλλά και μια τέταρτη με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζήτησε άδεια (και έλαβε) να ελλιμενιστεί για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού και η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν» του πυραυλικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλα αυτά τα πολεμικά πλοία, με την τρομακτική δύναμη πυρός που διαθέτουν, δεν κινούνται απλά στα νερά της Μεσογείου. Είναι διατεταγμένα επιχειρησιακά προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εχουν αποστολή να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των χωρών τους, στοχεύοντας στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων αυτής της περιοχής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη διακίνησή τους για λογαριασμό τους.

Η περιοχή δράσης όλων αυτών των στόλων δεν περιλαμβάνει κατ' ανάγκη την ΑΟΖ Κύπρου ή μόνο αυτή. Περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν με τις χώρες Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτο.

Στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο, αλλά εγγύτερα της Ελλάδας, γίναμε θεατές της παρουσίας του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που μετά τις ασκήσεις και την «επίδειξη σημαίας» στις κυπριακές θάλασσες, έπλευσε στα νότια της Κρήτης, συνοδευόμενο μεταξύ άλλων από την ελληνική φρεγάτα «Ψαρά». Εκεί, τα γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Για την ίδια θαλάσσια περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση αδειοδότησε ωκεανογραφικό γαλλικό σκάφος, με σκοπό να διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες από το Ιόνιο μέχρι τα νότια και εν συνεχεία τα ανατολικά της Κρήτης, από τις αρχές Μάρτη έως τα μέσα Απρίλη. Αντίστοιχη κίνηση πριν από περίπου ένα χρόνο δεν είχε ολοκληρωθεί, μετά από παρενοχλήσεις που δέχθηκε το ωκεανογραφικό «Pourqoi-pas» στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου, από τουρκικές φρεγάτες και αεροσκάφη.

Η πολιτική της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου και των επεμβάσεων έχει χρεοκοπήσει

Επιπλέον, η νέα προκλητική, παράνομη και επικίνδυνη κίνηση της Τουρκίας, με την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και με οδηγό την αυθαίρετη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η νέα αυτή πρόκληση και οι επίμονες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι στοιχεία της επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία αποθρασύνεται από τα παζάρια που κάνει με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο».

Η πολιτική της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου και των επεμβάσεων έχει χρεοκοπήσει και γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη για το λαό μας. Ο «λύκος δεν γίνεται αρνί» και οι εξελίξεις εκθέτουν καθημερινά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ένταση των κοινών ασκήσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι ασκήσεις αυτές εδράζονται στο πλαίσιο της πρόσφατα επικαιροποιημένης στο ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ τους Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, όπου η χώρα μας μετατρέπεται σ' ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας, ελικόπτερα της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd Cab από τις ΗΠΑ συνεκπαιδεύτηκαν και πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής Λιτόχωρου.

Ολα τα παραπάνω συνολικά δείχνουν την κυβερνητική πρόθεση βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ανάδειξης της Ελλάδας σε σταθερό σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο προβάλλονται ως θετικά βήματα για τη θωράκιση της χώρας η πρόσφατη Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων απ' τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Λιβύη, η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το σύνολο των αστικών προτάσεων της κυβέρνησης, με την προσυπογραφή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπηρετούν τον ίδιο στόχο: Την προώθηση της γεωπολιτικής αναβάθμισης της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με το στοιχείο αυτό να κρύβει τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Η αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς είναι αναγκαίο στοιχείο του αγώνα του λαού και της νεολαίας. Εκφράζω για άλλη μια φορά και από το δισέλιδό μας την αλληλεγγύη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους μας. Να βγούμε υγιείς όλοι και οι οικογένειές μας, και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας, συνεχίζοντας αμείωτα τον αγώνα, με δύναμη για τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας.



Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Βουλευτής του ΚΚΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.