Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

«Σαράφης» για κάθε χρήση...

Θολό τοπίο επικρατούσε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, με τη
μαραθώνια κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», εντός της ΓΑΔΑ, στην αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Μετά το...

πολυήμερο σόου με το αν θα βγουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες, χθες, ο πολιτικός και θεσμικός τραγέλαφος συνεχίστηκε. Η Ν.Δ., συνεπικουρούμενη από τον πανίσχυρο επικοινωνιακό μηχανισμό της, υποστήριζε ότι ο μάρτυρας έκανε πίσω και δήλωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, παρά μόνο «πιθανολογεί» ότι έγιναν.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» το γαλάζιο αφήγημα και ξεκαθαρίζει ότι ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όλα όσα έχει πει για χρηματισμούς γιατρών, πολιτικών και κρατικών λειτουργών. Δηλαδή, με άλλα λόγια, τέσσερις βουλευτές άκουγαν το ίδιο πρόσωπο και μετέδιδαν την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της προανακριτικής, Ιωάννης Μπούγας (Ν.Δ.) και οι εισηγητές των κομμάτων, Θάνος Πλεύρης (Ν.Δ.), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) αποτελούν το κλιμάκιο της προανακριτικής που εξέτασε τον μάρτυρα από τον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Στον 8ο όροφο ήταν ο «Σαράφης» και η μετάδοση της τεχνικά αλλοιωμένης φωνής του γινόταν μέσω μικροφώνου. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένη η εξέταση και του δεύτερου μάρτυρα («Αικατερίνη Κελέση») έως τα ξημερώματα, αν χρειαστεί.

«Πλήρης επιβεβαίωση»

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο «Σαράφης» επιβεβαίωσε όλα όσα έχει καταθέσει στην Eισαγγελία κατά της Διαφθοράς, τόσο για τις δωροδοκίες γιατρών όσο και πολιτικών. Οπως έλεγαν, περιγράφει με στοιχεία το πώς στήθηκε το μεγάλο σκάνδαλο: Από τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό μέχρι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω ενδιάμεσων και διαφημιστικών εταιρειών, τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων για έκδοση αποφάσεων υπέρ της εταιρείας, τις σχέσεις υπουργού Υγείας με κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, τη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων μέσω email, τον έλεγχο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων για να δημιουργούν κλίμα ώστε να μπαίνουν τα νέα φάρμακα στην αγορά, τη συστηματική διαφθορά των γιατρών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είπε για δωροδοκίες του Ανδρέα Λοβέρδου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αδωνη Γεωργιάδη και τον ρόλο των Μανιαδάκη, Βουλκίδη και Παπαδημητρίου (ΚΕΕΛΠΝΟ). Επικαλέστηκε τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος φέρεται να του έλεγε για δωροδοκίες πολιτικών, γιατρών και κρατικών αξιωματούχων και ότι είχε σχέσεις με τους Λοβέρδο, Γεωργιάδη, αλλά και τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Πτωχό και Παπασταύρου.

Ο «Σαράφης» σημείωσε ακόμη ότι για όλα όσα κατήγγειλε, έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, όπως έγγραφα, email και βίντεο. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση.

Οπως φέρεται να είπε, δεν κατέθεσε τίποτα ψευδές, όλα όσα είπε τα γνωρίζει εκ των έσω της εταιρείας και τα κατέθεσε αυτοβούλως έπειτα από σοβαρή περίσκεψη. Διαμαρτυρήθηκε ακόμη ότι απειλείται η ζωή του και επέκρινε όσους τον καθυβρίζουν.

Οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι στις καταθέσεις του ο προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταγγείλει δωροδοκία του Δημήτρη Αβραμόπουλου (Ν.Δ.) για σειρά υποθέσεων (προμήθεια εμβολίων, μοριακός έλεγχος αίματος, φάρμακο Affinitor), δωροδοκία του Ανδρέα Λοβέρδου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) για τιμές φαρμάκων και αποζημιώσεις Novartis (Gilenya και Tasigna), δωροδοκία Μάριου Σαλμά για μη μείωση τιμών και εμπλοκή Γεωργιάδη στο «Harvard Project».

«Πιθανολογήσεις»

Στον αντίποδα, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, ο «Σαράφης» εμφανίζεται να ανακαλεί όσα έχει πει, μιλώντας για «πιθανολογήσεις» και να υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο μάρτυρας εξαίρεσε από την υπόθεση τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και τους πρώην υπουργούς Μάριο Σαλμά, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Για τον κ. Γεωργιάδη φέρεται να είπε ότι «πέρα από τυχόν εύνοια», κατά την εκτίμησή του, δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του. Οπως είπε, δεν γνωρίζει για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιρειών, «το είχα ακούσει, αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω».

«Ο μάρτυρας ανακρούει πρύμναν και ομολόγησε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Αναφερόμενος στον τρίτο –πρώην πλέον– προστατευόμενο μάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη, φέρεται να είπε ότι είχε καταθέσει για την εμπλοκή του στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά εκείνη του είπε «άσ’ τον για μετά». Ο «Σαράφης» χαρακτήρισε ανακριβές το έγγραφο που τον εμφανίζει ως μάρτυρα και στο FBI, και ξεκαθάρισε ότι αρνείται κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με οποιονδήποτε.

Η πρωινή συνεδρίαση

Σχολιάζοντας τις «γαλάζιες» εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ψεύτικες διαρροές μπροστά στον πανικό τους από την κατάρρευση της θεωρίας περί δήθεν σκευωρίας».

Νωρίτερα, χθες, η προανακριτική συνεδρίασε το πρωί στη Βουλή, για να συζητήσει επί της διαδικασίας. Εκεί το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση διαχώρισαν τη θέση τους και ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, εφόσον δεν βγαίνουν οι «κουκούλες». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επέκρινε για άλλη μια φορά Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την αποτυχημένη προσπάθειά τους «να βγουν οι κουκούλες». Οπως είπε, «η επιτροπή έγινε ρεντίκολο σε Ελλάδα και Ευρώπη εξαιτίας σας».

Η Ν.Δ. ζήτησε να μην έχουν οι μάρτυρες μαζί τους κινητά αλλά και έγγραφα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε για τα κινητά, αλλά διαφώνησε για τα έγγραφα. Ο κ. Λάππας επέμεινε να προσέλθουν όλοι οι βουλευτές στη ΓΑΔΑ για την εξέταση, αλλά η πλειοψηφία το απέρριψε, με το επιχείρημα ότι η αίθουσα είναι μικρή και δεν έχει απαιτούμενη χωρητικότητα...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.