Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

To θρίλερ με τη χαμένη κιβωτό του ΛΕΠΕΤΕ στοιχειώνει την Εθνική Τράπεζα

Κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε λύση, κάτι γίνεται και ξεγλιστρά…

Με αυτό το τρόπο ο ceo της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς σχολίασε τη θρίλερ με το περίφημο ταμείο που είχαν κάνει οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας από το 1949!
Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη
Μιλάμε για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι, δίνουν τη μάχη της ζωής τους στον Άρειο Πάγο τη στιγμή που ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας Εργασίας Νότης Μηταράκης παρουσίασε σχέδιο ενσωμάτωσης του Λογαριασμού Επικούρησης υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με κόστος 1,2 δις ευρώ ως το 2039.
(Με ένα δύο ΛΕΠΕΤΕ ακόμη άλλων οργανισμών γίνεται καπνός το πλεόνασμα!)
Γράφαμε σχετικά:
Που θα βρει το Δημόσιο αυτά τα χρήματα;
Γνωρίζει η Λαγκάρντ και οι θεσμοί αυτή τη νέα “τρύπα”;
Η Εθνική Τράπεζα πως θα εξασφαλίσει τα ποσά της δικής της συμβολής;
Κι αν είναι σκάνδαλο δεν θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία των (διαχρονικά) υπευθύνων;
Πόσα ΛΕΠΕΤΕ θα εμφανισθούν στη συνέχεια ζητώντας αντίστοιχη μεταχείριση;

Αφορμή της δικαστικής αντιπαράθεσης με την Εθνική Τράπεζας είναι το πολύπαθο ΛΕΠΕΤΕ , ο κουμπαράς δηλαδή που από το 1949 είχαν σχηματίσει οι εργαζόμενοι ώστε να λαμβάνουν ένα ποσό μηναίως στη συνταξιοδότησή τους.
Το 2017 λόγω κακής διαχειριστικής χρήσης, όπως καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι, ο κουμπαράς, κατέρρευσε και βρέθηκαν ξεκρέμαστοι.
Καταγγέλλουν μάλιστα πως η διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ, προσπαθεί να καταργήσει τη μεταβατική υπαγωγή των συνταξιούχων της ΕΤΕ στο μεγάλο επικουρικό του ΙΚΑ.
Κι όλα αυτά ενώ για την υπόθεση ήδη εχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για κακοδιαχείριση του λογαριασμού.
Οι εργαζόμενοι από το 1949, λίγο μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κατέθεταν-όπως υποστηρίζουν- ανά μήνα σταθερά το τεράστιο ποσοστό 12,5% επί των μικτών αποδοχών τους , δηλαδή ανά μήνα 300, 400 και 500€, προκειμένου στη λήξη του εργασιακού τους βίου να έχει δημιουργηθεί στη μερίδα ενός εκάστου ένα ποσό αποταμιευμένο που θα το έβρισκαν για να λαμβάνουν ανά μήνα μια παροχή που λέγεται σήμερα ΛΕΠΕΤΕ … Χοντρικά έχουν καταθέσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι περίπου μέχρι σήμερα τουλάχιστον 200.000€ ο κάθε ένας, όπως επισημαίνουν.
Δεδομένου ότι από το 2005 οι νέοι υπάλληλοι της Εθνικής δεν εντάσσονται στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των λοιπών μισθωτών (τότε ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑΕΠ), προέκυψε πρόβλημα με την καταβολή των επικουρικών 17.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2017 η Εθνική Τράπεζα έπαψε να καλύπτει το έλλειμμα με μονομερή απόφασή της και οι συνταξιούχοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη με εισόδημα μειωμένο κατά 40% επιπρόσθετα στις μνημονιακές μειώσεις που υπέστησαν οι λοιποί συνταξιούχοι.
Οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και ακολούθησαν πρωτόδικες αποφάσεις, που τους δικαίωναν. Η Εθνική Τράπεζα, μετά τη δικαίωση των εργαζομένων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έγινε χθες.
Οι συνταξιούχοι επικαλούνται απόφαση του Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ συνιστά σύμβαση μεταξύ της Εθνικής και των εργαζομένων της.
Έτσι στο ποσό του 1,2 δις ευρώ ανέρχεται το κόστος ενσωμάτωσης του Λογαριασμού Επικούρησης υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) σύμφωνα με σχέδιο που έχει επεξεργασθεί ο Υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.
Αυτό θα είναι το κόστος καταβολής των συντάξεων έως το 2039, δηλαδή τα επόμενα 20 χρόνια,
Το σχέδιο Μηταράκη (τη Λαγκάρντ τη ρώτησε;) προβλέπει πως το 45% του κόστους αυτού θα το αναλάβει η Εθνική Τράπεζα.
Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει 540 εκατ. ευρώ την επόμενη 20ετία ή κατά μέσο όρο ετησίως 27 εκατ. ευρώ.
Το υπόλοιπο 55% θα το αναλάβει το ΕΤΕΑΕΠ.
Δηλαδή το Δημόσιο, από τη μεριά του, θα πρέπει να πληρώσει 660 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 33 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής>
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΤΕΑΠ
Συνάδελφοι,
Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωση (10/12/19), ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότη Μηταράκη και παρευρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υφυπουργός, ως εκπρόσωπος της πολιτείας, τοποθετήθηκε στο πρόβλημα της μη καταβολής του ΛΕΠΕΤΕ στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας και, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα, πρότεινε μια λύση η οποία, κατά την άποψη του Υπουργείου του, θα άρει την αβεβαιότητα και θα διευθετήσει οριστικά το ζήτημα της επικούρησής τους. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη του, όπως τόνισε, την υποχρέωση της πολιτείας στην καταβολή επικουρικών συντάξεων, πρότεινε, σε γενικές γραμμές, τα εξής:

Η Τράπεζα θα καταβάλει (επιδοτήσει) έως το 2030, το ποσό των € 40.000.000 το χρόνο (10 χρόνια x 40.000.000 = 400.000.000), ενώ θα πιστώσει άμεσα/εφάπαξ € 128.000.000, τα οποία αποτελούν αναδρομικά ποσά, προς τους συνταξιούχους, από το 2018.
Συνεπώς, το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η Τράπεζα, έως το 2030, θα ανέρθει στα € 528.000.000.
Η πολιτεία θα αναλάβει, εφεξής, εξολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των επικουρικών συντάξεων, μέσω ΕΤΕΑΕΠ (επιβαρύνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με ένα ποσό της τάξης των 15 – 18 εκατομμυρίων, κατ’ έτος).
Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για κράτηση και απόδοση της εισφοράς 6%, υπέρ του Ταμείου Υγείας (ΤΥΠΕΤ).

Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση που θα προκύψει, με βάση τις αποδοχές του ν. Πετρόπουλου, θα είναι της τάξεως του 8%, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν, εντός ΕΤΕΑΕΠ, συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων, δημιουργώντας πρόβλημα ισονομίας.
Αίρεται το πλαφόν των 32 ετών που προβλέπεται στο Λογαριασμό Επικούρησης και ο αντίστοιχος τύπος υπολογισμού θα λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των ετών εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος υπολογισμού, που θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, διαμορφώνεται ως εξής: 0,585% x έτη ασφάλισης x συντάξιμες αποδοχές (μείον τις μνημονιακές περικοπές).

Μετά το 2030, η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα δεσμεύει αποκλειστικά και μόνο την πολιτεία, αφού εντάσσει όλους τους συνταξιούχους στον ΕΤΕΑΕΠ, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τον Τραπεζικό Τομέα, από το 2005.
Ο Υφυπουργός δήλωσε, ότι η πρότασή του: Βάζει τέλος στην αβεβαιότητα των δικαιούχων. Δίνει λύση στο θέμα των αναδρομικών οφειλών, ενώ επιλύει οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης.
Στην ερώτηση για τη συνέχιση του ΛΕΠΕΤΕ, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «αυτό αφορά δική σας αντιδικία με την Τράπεζα» και δεν προτίθεται να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διμερείς αντιπαραθέσεις.
Ο Σύλλογός μας, αφού άκουσε τις προτάσεις του κ. Μηταράκη, επιφυλάχθηκε να τις αξιολογήσει και να καταγράψει τη θέση του μετά από διαβούλευση με τα μέλη του.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2019
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου Αντώνης Ψωμαδέλης



 https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.