Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Eκλογές τώρα ή μεταρρυθμίσεις

Πράγματι η ΝΔ προηγείται με 15 μονάδες διαφορά όπως
έδειξε η έρευνα της Metron Analysis. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Βήματος στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 5,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 4%.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Η ΝΔ δείχνει να μην απειλείται από τον Σύριζα, άλλωστε βρίσκεται μόνο 6 μήνες στην εξουσία. Μόνο που οι 6 μήνες ήταν αρκετοί για να προκληθεί μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων σε τρεις τομείς: Προσφυγικό, Ασφάλεια και Παιδεία.
Πρόκειται για: την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%), το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφθασαν στο 16%).
Παρατηρώντας τους αριθμούς η μόλις 6 μηνών κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει ήδη το στοίχημα του μεταναστευτικού και κατά πάσα πιθανότητα και το στοίχημα της Παιδείας.
Ο Χρυσοχοίδης με την ασφάλεια έχει τις δυνατότητες να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Η αποτυχία στο μεταναστευτικό και στη Παιδεία ραγίζουν ήδη την εικόνα της κυβέρνησης. Μένει το μέτωπο της Οικονομίας. Εδώ πλανάται απλά μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Πολύ συγκρατημένη εάν σκεφθείτε ότι η κατάναλωση στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ήταν απογοητευτική μια και κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα [αποτελέσματα έρευνας ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ] σε σχέση με πέρυσι για τις μισές επιχειρήσεις (49%).
Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση και κυρίως το άλλο λιανικό (βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, καλλυντικά, άνθη-φυτάκ.ά.) ,ενώ αυτός των τροφίμων ποτών είχε σχετικά τις μικρότερες απώλειες με τα supermarketsνα καταγράφουν μικρή αύξηση (1,5%).
Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 17%των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ενισχύεται στο 21%, για τις μεγαλύτερες, σε όρους τζίρου, επιχειρήσεις.
Σε γενικές γραμμές, καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι επιχειρήσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική ενώ αποθαρρυντική ήταν η εικόνα σε Κεντρική Ελλάδα και στα Νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα ήταν καλύτερη από άποψη αγοραστικής κίνησης, ενώ σχεδόν τρεις στις δέκα σημείωσαν υψηλότερο τζίρο το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ανεξαρτήτως πωλήσεων, η κίνηση των πιο φθηνών προϊόντων παρέμεινε σταθερή στην προτίμηση των καταναλωτών (46%)ενώ ενισχύθηκε σημαντικά η πώληση των πιο ακριβών προϊόντων (12% έναντι 4% πέρυσι).
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες (79%) αναγκάστηκαν να καλύψουνοι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο ενώ μόλις το 16% επέλεξαν να διευρύνουν το ωράριο των μισθωτών τους.
Το εύρημα αυτό επαναλαμβάνεται με συνέπεια σε όλες τις σχετικές έρευνες (εορταστικές περίοδοι και λειτουργίατων καταστημάτων τις Κυριακές)με διογκούμενη μάλιστα τάση.
Σχεδόν οι 4 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματάτους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό ίδιοσε σχέση με πέρυσι.
Τέλος, σημαντική μερίδα επιχειρήσεων (4/5) φαίνεται ότι κατάφεραν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Τα παραπάνω στοιχεία φωνάζουν από μόνα τους. Η Οικονομία, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στέλνει ήδη προειδοποιητικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Για την ακρίβεια τα στέλνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ψηφορόροι που έδωσαν την εξουσία στη ΝΔ με την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η ΝΔ δεν το έπραξε.
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή μόλις στο 24% τη στιγμή μάλιστα που διατηρείται η προκαταβολή φόρου (αυτή η απάνθρωπη οικονομική χυδαιότητα) μοιάζουν σαν κοροιδία προς τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Η διαφορά των 15 μονάδων υπέρ του Κυριάκου εμφανίζεται προς ώρας εξαιτίας του ότι είναι νωπές οι μνήμες του ιδεοληπτικού μπουλουκιού του Σύριζα ο οποίος υπήρξε τύραννος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτοί οι άνθρωποι σε δυο-τρεις μήνες από τώρα θα αισθανθούν στη τσέπη τους ότι παραμένει η φορομπηχτική πολιτική του Σύριζα ενώ ταυτόχρονα θα διαπιστώνουν την αδικαιολόγητη ατολμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στους χρεκοπημένους δημόσιους οργανισμούς.
Ο Τσίπρας δυστυχώς έχει ένα δίκαιο: Η κυβέρνηση της ΝΔ τρώει από τα έτοιμα της φοροληστείας του Σύριζα.
Ομως εάν δείτε προσεχτικά τι συμβαίνει στις τράπεζες, πολύ σύντομα αυτά τα έτοιμα θ΄αρχίσουν να εξανεμίζονται.
Ηδη στους πιο ψύχραιμους παρατηρητές υπάρχει η εντύπωση πως η κυβέρνηση αντί για μεταρρυθμίσεις έχει αρχίσει δειλά-δειλά να κάνει “νταλαβέρια” με επιχειρηματίες-επιλογή υψηλού ρίσκου με τη χολή που έχει μαζέψει ο κόσμος εκεί έξω για τη διαπλοκή.
Αυτή η επιλογή εάν επαληθευθεί τους προσεχείς μήνες θα είναι ολέθρια για τον Μητσοτάκη. Η κοινωνία, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, ζητούν μεταρρυθμίσεις και ιδανικό επενδυτικό περιβάλλον. Δεν το βλέπουν και εάν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι δεν θα ξαναδεί τη ψήφο τους.
Ο Κυριάκος έχει δύο επιλογές:
H θα κάνει μεταρρυθμίσεις ή θα κάνει πρώτα εκλογές και στη συνέχεια, με άνεση χρόνου, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Το πλέον λογικό είναι να κάνει άμεσα εκλογές-ει δυνατόν εντός του Μαρτίου. Το Φθινόπωρο θα έχουν τελειώσει τα έτοιμα άσε γύρευε τι είδους έκτακτες ανάγκες θα προκύψουν.
Ηδη το δημόσιο δεν πληρώνει στις τράπεζες τις εγγυήσεις των, κόκκινων πλέον, δανείων που είχε δώσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.
Προτείνει λέει διακανονισμό στις Τράπεζες. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αγωνιά μην τελειώσουν τα έτοιμα τη στιγμή που καμμία σοβαρή επένδυση δεν έχει πάρει εμπρός ενώ οι μικρομεσαίοι είναι μουδιασμένοι από τις επιδόσεις του Σταικούρα.
Ο πρωθυπουργός καλείται λοιπόν να ζητήσει από τους υπουργούς του να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις ή να πάει σε εκλογές. Και μεταρρυθμίσεις σημαίνουν λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις σε χρεοκοπημένους οργανισμούς που μας κοστίζουν 2,6 δις ευρώ το χρόνο.
Ο Μητσοτάκης ψηφίστηκε γι΄αυτό. Για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Εάν αισθάνεται ανασφάλεια και λόγω εκλογικού Νόμου οφείλει σήμερα κιόλας να σπεύσει σε εκλογές για να εξασφαλίσει βάθος χρόνου.
Ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι Μειμαράκης ο οποίος ανάγκασε τους βουλευτές του να ψηφίσουν το 3ο Μνημόνιο του Τσίπρα και τον έκαναν πρωθυπουργό για 4,5 χρόνια. Ο Τσίπρας χωρίς να διστάσει έκανε και δημοψήφισμα και εκλογές μέσα στο 2015.
Ο Μητσοτάκης δεν είναι Μειμαράκης για να χαριστεί στον Σύριζα. Γνωρίζει πως όσο δεν κάνει μεταρρυθμίσεις και δεν μειώνει τους ληστρικούς φόρους υπονομεύει άγρια τον εαυτό του. Εκλογές ή μεταρρυθμίσεις. Πολύ σύντομα το δίλημμα θα τεθεί και μάλιστα επιτακτικά…


 https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.