Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Η ξέφρενη άνοδος των κρυπτονομισμάτων απειλεί τους παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς

Έντρομοι οι παραδοσιακοί τραπεζίτες διαπιστώνουν
πλέον πως τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν αλλάζοντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ένα ανυπολόγιστο σοκ σε όσους πιαστούν απροετοίμαστοι. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα τα πρώτα θύματα των blockchain εφαρμογών να είναι φαινομενικά τραπεζικοί γίγαντες όπως η Deutsche Bank!
Γράφει ο Βασίλης Τζάνογλος
Οι Ελβετοί που είναι οι παγκόσμιοι μέντορες του χρήματος σπεύδουν να αγκαλιάσουν τις blockchain εφαρμογές και μια ολόκληρη περιοχή, το καντόνι Ζug με την ομώνυμη πρωτεύουσα, φιλοξενεί blockchain start-ups. Μιλάμε για την  Zug’s Crypto Valley.
Ο δήμος είχε συνολικό πληθυσμό 30,205 κατοίκων στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Η επίσημη γλώσσα του Τσουγκ είναι τα γερμανικά αλλά η κύρια ομιλούμενη γλώσσα είναι η τοπική παραλλαγή της Αλεμανικής Ελβετικής Γερμανικής διαλέκτου.
Η φρενίτιδα λοιπόν των ημερών έχει να κάνει με το γεγινός ότι η τιμή διαπραγμάτευσης του bitcoin στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην οποία καλώς ή κακώς χτυπάει η καρδιά του, έσπασε το ψυχολογικό όριο των 10.000 δολαρίων. Η λέξη ‘ψυχολογικό’ τα λέει όλα.
Μας αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί και τους χρησιμοποιούμε συχνά. Έτσι λοιπόν όλοι οι ‘μεγαλόσχημοι’ αναλυτές τους χρησιμοποιούν – ειδικά για να απευθυνθούν στο πόπολο. Έτσι λοιπόν λέγανε ότι τα 2.000 δολάρια θα ήταν το σημείο αντιστροφής της τάσης ανόδου. Όταν αυτή δεν αντιστράφηκε έβαλαν σαν όριο τα 4.000 δολάρια. όταν και αυτό το όριο ξεπεράστηκε ο καθένας άρχισε να λέει οτιδήποτε. Όλοι βέβαια έχουν τα επιχειρήματά τους, έχουν κάνει τις μελέτες τους, τις τεχνικές αναλύσεις τους, φτιάχνουν και ένα διάγραμμα με το οποίο αποδεικνύουν την ‘αλήθεια’ όσων δημοσιεύουν.
Εδώ να σημειώσει ο αναγνώστης ότι οι ‘οικονομολόγοι’ και οι ‘αναλυτές’ βλέπουν το bitcoin όπως βλέπουν τις μετοχές και τα διάφορα παράγωγα. Όμως το bitcoin είναι κάτι διαφορετικό…
Ας γυρίσουμε όμως στα …δικά μας. Το bitcoin επέζησε δύο ‘σκληρών’ διακλαδώσεων. Όχι μόνο επέζησε αλλά ενδυναμώθηκε μετά από αυτές – ενώ πολλοί ‘ειδήμονες’ προέβλεπαν την απόλυτη καταστροφή… Τέλος πάντων …ξεφύγαμε πάλι.
Την στιγμή αυτή η μεγάλη μάζα των κερδοσκόπων κινείται με γνώμονα την κυκλοφορία από την CME συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin (Bitcoin Futures). Μία κίνηση η οποία μεταφράζεται από τους παραδοσιακούς επενδυτές σαν ένα βήμα προς την περαιτέρω ‘νομιμοποίηση και αποδοχή’ του bitcoin. Eδώ να προσθέσουμε και τις τεράστιες αποδώσεις του bitcoin – τέτοιες που δεν έχουν δεί ποτέ τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα.
Πως λοιπόν θα λειτουργούν τα Bitcoin Futures; Οι αγοραστές τους θα είναι σε θέση να υπογράψουν συμβάσεις για να πουλήσουν Bitcoin σε μία εκ των προτέρων συμφωνηθείσα αξία σε δολάρια ΗΠΑ σε μελλοντική συγκεκριμένη ημερομηνία. Με την λήξη της σύμβασης αυτής, ο πελάτης (αγοραστής των futures) θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής πώλησης του bitcoin και της τιμής που είχε καθοριστεί προηγουμένως, είτε με τη λήψη χρημάτων είτε με την πληρωμή του. Αυτό σημαίνει ότι οι εικασίες σχετικά με την μελλοντική πορεία της αξίας του bitcoin θα γίνονται χωρίς την αγορά ‘πραγματικών’ bitcoin, και χωρίς να εκτίθενται οι επενδυτές στον κίνδυνο απώλειάς τους.
Ποιά θα είναι η επίδραση λοιπόν των παραπάνω στην αξία διαπραγμάτευσης του bitcoin θα φανεί εν καιρώ. Πάντως αφού οι αγοραστές; των Bitcoin Futures δεν θα αγοράζουν bitcoin, δεν θα δημιουργούν πιέσεις ανόδου της τιμής του.
Ας δούμε πως εξηγεί το παράδοξο της ιστορίας ο Matt Levine του Bloomberg:
Εάν αγοράζετε Bitcoin Futures, ίσως το κάνετε επειδή πιστεύετε ότι η αξία του θα ανέβει. Εάν πιστεύετε ότι η αξία του θα ανέβει, αυτό συμβαίνει πιθανώς γιατί πιστεύετε ότι θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό ως νόμισμα και ως αποθηκευτικό μέσο πλούτου από το παρών οικονομικό σύστημα. Εάν όμως πιστεύτε πραγματικά τα προαναφερθέντα, απλώς θα αγοράζατε bitcoin. Αγοράζετε futures, γιατί βαθιά μέσα σας, προτιμάτε το παρών σύστημα. Στην πραγματικότητα υιοθετείτε ένα επιχείρημα κατά της αγοράς του!
Ακόμα ας σημειώσουμε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του bitcoin το καθιστούν ελκυστικό στο κερδοσκοπικό κομμάτι των επενδυτών, ενώ μεγάλοι θεσμικοί επενδυτικοί οίκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προϊόντα που θα μειώσουν τις μεγάλες διακυμάνσεις. Πράγμα που εάν το καταφέρουν, θα ‘σπρώξουν’ τους κερδοσκόπους σε άλλες επενδυτικές επιλογές.
Τι θα γίνει θα μας δείξει το μέλλον που φαίνεται συναρπαστικό!
Κάθε ξεκίνημα και δύσκολο. Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να πάρετε μια ιδέα πως λειτουργεί το όλο σύστημα είναι παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο
Συνοψίζοντας λοιπόν, το Bitcoin:
  • Είναι ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα π.χ.). Τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη
  • Δεν έχει κεντρικό έλεγχο και η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω του Internet
  • Όσα υπολογιστικά συστήματα συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του Bitcoin, δημιουργούν νομίσματα, προφυλάσσουν το δίκτυο από επιθέσεις κι ελέγχουν την ορθότητα κι εγκυρότητα των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό (η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική)
  • Η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, που μειώνει την αξία ενός νομίσματος
  • Η ανταλλαγή Bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος
  • Οι αμοιβές για τη μεταφορά Bitcoins είναι απειροελάχιστες (μικρότερες των πέντε λεπτών του ευρώ)
  • Υπάρχουν υπηρεσίες που ανταλλάσσουν Bitcoins για άλλα νομίσματα όπως ευρώ, δολάρια, κλπ ή και για άλλα κρυπτονομίσματα
  • Οι Bitcoin συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα σε ένα φίλο, δεν υπάρχει δυνατότητα ν’ αναστρέψουμε τη συναλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε τα νομίσματά μας πίσω, είναι να γίνει νέα συναλλαγή από τον φίλο προς εμάς.
Ορίστε κι ένα επιπλέον κείμενο στα ελληνικά που αποτελεί μια συνοπτική περιγραφή του Bitcoin, καθώς κι ένα πλήρως κατατοπιστικό άρθρο του Βήματος. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και τα μαθήματα του cbtnuggets.com
Τώρα που είδαμε τα βασικά για το Bitcoin είναι φυσικό ν` αναρωτιέστε πως δημιουργούνται τα bitcoins < Κάντε κλικ για να μάθετε πως και σίγουρα μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τις υποδιαιρέσεις του.

Ποιές εταιρείες και επαγγελματίες δέχονται Bitcoin στην Ελλάδα;


Όνομα Κατηγορία Τοποθεσία
The Cube Coworking space Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
My Sunshine Είδη εγκυμοσύνης και παιδικά προϊόντα Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
KEEN Organic Living Παιδικά ενδύματα Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Ταβέρνα Άγγελος Ταβέρνα. Άρθρα στον Τύπο. Χαϊδάρι, Αττική, Ελλάδα
Bike Lounge Κατάστημα ποδηλάτων. Βίντεο καταστηματάρχη για το Bitcoin Μαρούσι, Αττική, Ελλάδα
Έπιπλο Τσουραπά Έπιπλα Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Omega Gaming Center Ηλεκτρονικά παιχνίδια Άλιμος, Αττική, Ελλάδα
daskaloi.gr Εύρεση δασκάλων Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Γιαμπουράνης και Γιαμπουράνης Δικηγόροι Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Tic Tac Ανάκτηση δεδομένων Ελληνικό, Αττική, Ελλάδα
Biofire Βιολογικά τζάκια βιοαιθανόλης Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Casa del Bambino Παιδικά προϊόντα Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Sousourades Γυναικεία ενδύματα Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Μικροβιολογικό Ιατρείο Πέγκλης Ευάγγελος Μικροβιολογικό Ιατρείο Καλύβια Θορικού, Αττική, Ελλάδα
Priona Resort Ενοικίαση δωματίων Σκοτίνα, Πιερία, Ελλάδα
Βίλα Πέργολα – Άνδρος Ενοικίαση Εξοχικών Κατοικιών Άνδρος, Κυκλάδες, Ελλάδα
Paros Paradise Villas Ενοικίαση Εξοχικών Κατοικιών Πάρος, Κυκλάδες, Ελλάδα
Σανδάλια Σάββας Δερμάτινα σανδάλια Ρόδος, Ελλάδα
PetWorkz Κατάστημα για κατοικίδια ζώα Βούλα, Αττική, Ελλάδα
Anik Snacks Τρόφιμα Ζακύνθου Αγία Παρασκευή, Αττική, Ελλάδα
Innoview Web sites, e-shops, mobile apps Αττική, Ελλάδα
Pointer.gr Φιλοξενία ιστοσελίδων, ονόματα χώρου Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
E64.gr Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Papaki.gr Internet domains και φιλοξενία ιστοσελίδων Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
Miniweb Υπηρεσίες διαδικτύου Ιεράπετρα, Κρήτη, Ελλάδα
Ειρηναίος Ρουστάς Ασφαλιστικός σύμβουλος, e.roystas@yahoo.gr, 6977562156 Πόρτο Ράφτη, Αττική, Ελλάδα
Δημήτρης Δημητρίου Λογιστής Βόλος, Μαγνησία, Ελλάδα
Komotini online Portal Κομοτηνή, Ροδόπη, Ελλάδα
Gee Καφές και πρωινό Κομοτηνή, Ροδόπη, Ελλάδα
Easy.gr Τηλεφωνία, Internet domains και φιλοξενία ιστοσελίδων Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Digitech4all.eu Κατάστημα υπολογιστών και κινητών Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Skytech Κατάστημα υπολογιστών Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
allVoIP Τηλεφωνία VoIP και τηλεφωνικά κέντρα Νέο Ηράκλειο, Αττική, Ελλάδα
Computer Lab Κατάστημα υπολογιστών Νίκαια, Αττική, Ελλάδα
HostChefs Κατασκευή & φιλοξενία ιστοσελίδων Βόλος, Ελλάδα
Advanced Computing Υπηρεσίες πληροφορικής Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, Ελλάδα
Hotwater Υδραυλικά, θέρμανση, κλιματισμός, φυσικό αέριο Αιγάλεω, Αττική, Ελλάδα
Digifort Συναγερμοί και συστήματα ασφαλείας Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Fit.gr Συμπληρώματα διατροφής Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Meat Pro Σχολή Κρεοπωλών Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Sign New Media Advertising Υπαίθρια Διαφήμιση, Παραγωγή Εντύπων και Πινακίδων, 2107718181, sign.maketes@gmail.com Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Mybrand Shoes Κατάστημα Παπουτσιών Πετρούπολη, Αττική, Ελλάδα
3DMagic Τρισδιάστατες Εκτυπώσεις Ίλιον, Αττική, Ελλάδα
Pharmacy128 Φαρμακείο Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Ergobyte Ανάπτυξη Λογισμικού και Διαδικτυακών Εφαρμογών Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Athera Geospatial Information Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Carner Αξεσουάρ αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Πέτρος Κασαπίδης Υπηρεσίες TAXI Θεσσαλονίκης, 6946591591, petroskasapidis@gmail.com Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Κίνηση και Λειτουργία Κέντρο φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
SOFTWeb Υπηρεσίες Internet και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
ΕΛΤΑ Πρακτορείο Παγκρατίου Ταχυδρομείο Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φαρμακείο Χατζηδάκη Καλλιόπη – Χατζάκης Μιχαήλ Φαρμακείο Χερσόνησος, Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
Νόστος Εστιατόριο Αγία Μαρίνα, Χανιά, Κρήτη, Ηράκλειο, Ελλάδα
KAOL Energy Solutions Ενεργειακά συστήματα Ζάκυνθος, Ελλάδα
Φαρμακείο Κιμιωνή Φαρμακείο Ελληνικό, Αττική, Ελλάδα
Φαρμακείο Βρανά και e-farmacy.gr Φαρμακείο και ηλεκτρονικό φαρμακείο Ελληνικό, Αττική, Ελλάδα
Green Grow Προϊόντα υδροπονικής Γλυφάδα, Αττική, Ελλάδα
Galinos.gr Φαρμακευτικός οδηγός Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Κέντρο Γναθοπροσωπικής Παθολογίας & Χειρουργικής Γναθοχειρουργική – Στοματολογία – Οδοντική Εμφυτευματολογία Αγία Παρασκευή, Αττική, Ελλάδα
Δρ. Αἴας-Θεόδωρος Παπασταύρου ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Medical Dent Οδοντιατρείο Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Teddywear Παιδικά ενδύματα και υποδύματα Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Directshop Ηλεκτρονικό κατάστημα για υπολογιστές Ιωάννινα, Ελλάδα
WebToner Μελάνια και toner εκτυπωτών Ασπρόπυργος, Αττική, Ελλάδα
OK Anytime Market Αγίας Παρασκευής Mini super market. Ιστοσελίδα franchise Αγία Παρασκευή, Αττική, Ελλάδα
Lennon Eco-gastrobar Καφετέρια Πάτρα, Ελλάδα
Pytheas Group Αμμοβολές Πάτρα, Ελλάδα
Apela Επαγγελματικός οδηγός Λακωνίας και φωτογραφείο Σπάρτη, Ελλάδα
Φαρμακείο Απ. Θ. Κυρίτση Φαρμακείο Καρδίτσα, Ελλάδα
DeltaHacker Ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για υπολογιστές και hacking Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Pistacia Natura Καλλυντικά με βάση λάδι φιστικιού (δέχεται Bitcoin στο κατάστημα μόνο) Αίγινα, Ελλάδα
ΕΚΗΒΟΛΟΣ Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Ιστιαία, Εύβοια, Ελλάδα
Φακές Εγκλουβής Παραγωγός φακής Εγκλουβή, Λευκάδα, Ελλάδα
Chronostore Κατάστημα ρολογιών Κέρκυρα, Ελλάδα
Here Comes The Paint TShirt Printing Εκτυπώσεις TShirts Αττική, Ελλάδα
Cardia Cafe Καφέ Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Alexandros Hair Salon Κομμωτήριο Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Oranje Beach Bar Beach Bar Αλμυρός, Μαγνησία, Ελλάδα
Fitness Tempo Γυμναστήριο Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα
Διαμερίσματα Διαμερίσματα προς βραχυχρόνια ενοικίαση. Επικοινωνία με gale5ole@gmail.com Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Αλμυρός
Win2 Τεχνικό γραφείο – Πολιτικοί Μηχανικοί Πανόραμα, Μακεδονία, Ελλάδα
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Πανεπιστήμιο Λευκωσία, Κύπρος
Expedia Ξενοδοχεία Διεθνές
Gyft Δωροκάρτες Ηνωμένων Πολιτειών (iTunes US, Amazon.com, eBay, Hotels.com, …) Διεθνές
eGifter Δωροκάρτες Ηνωμένων Πολιτειών (Skype, Amazon.com, eBay, Hotels.com, …) Διεθνές
GiftOff Ευρωπαϊκές δωροκάρτες (Amazon.co.uk, Skype, Spotify, Google Play, …) Διεθνές

Ποιες γνωστές εταιρείες του εξωτερικού δέχονται Bitcoin;

Ενδεικτικά:

Πώς μπορώ να αγοράσω Bitcoin από την Ελλάδα;

  • Στο Bitcoin ATM της BitcoinsGreece στο βιβλιοπωλείο Ορίζοντες, Θηβαίου Ιωάννου 20, Αχαρνές 13671, Αττική. Μόνο για Ευρώ -> Bitcoin. Χρεώνει 7% πάνω στην ισοτιμία του ανταλλακτηρίου Kraken.
  • Στο Bitcoin ATM της BCash στην Δημητρακοπούλου 84, Αθήνα, κοντά στο Μετρό Συγγρού-Φιξ, για αγορά και πώληση Bitcoin. Επίσης στην Καλοκαιρινού 64, στο Ηράκλειο Κρήτης, μόνο για Ευρώ -> Bitcoin. Στο βενζινάδικο της Aegean στη Λεωφόρο Θηβών 197 & Κρήνης, Αθήνα 18233 για Ευρώ -> Bitcoin μέσω κουπονιού. Δείτε το βίντεο που δείχνει πως αγοράζετε Bitcoin από το ATM. Χρεώνει 7% πάνω στην ισοτιμία του ανταλλακτηρίου Kraken.
  • Στο Bitcoin ATM της GroupBTC Greece στην Κώστα Βάρναλη 2-4, Εμπορικό Κέντρο Ερμείον 3, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι 15233. Χρεώνει 6% πάνω στην ισοτιμία του BitcoinAverage για Ευρώ -> Bitcoin και 4% για Bitcoin -> Ευρώ.
  • Σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο Bitcoin διεθνώς, μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Αυτήν τη στιγμή (Οκτώβριος 2016) επιτρέπεται έμβασμα στο εξωτερικό μέχρι €1000 το μήνα χωρίς δικαιολογητικά. Αυτή η μέθοδος έχει και τα χαμηλότερα κόστη, εφόσον το έμβασμα γίνει με τη μέθοδο SEPA (ενδεικτικό κόστος μεταφοράς: €1). Παραδείγματα ανταλλακτηρίων που δέχονται εμβάσματα με SEPA είναι Kraken, Coinbase και BitStamp.
  • Σε ανταλλακτήρια που δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Ένα ανταλλακτήριο που δέχεται Ελληνικές κάρτες είναι το Coinbase και χρεώνει 3,99%. Κάποιες Ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπουν τη χρήση των καρτών τους σε κάποια ανταλλακτήρια.
  • Στο ανταλλακτήριο www.btcgreece.com που δέχεται εμβάσματα σε Ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό.
  • Από κάποιον ιδιώτη στην Ελλάδα που θα τον εντοπίσετε στο Localbitcoins ή στο BuyBitcoin.gr. Με αυτούς μπορείτε να ανταλλάξετε Ευρώ με όποιον τρόπο θέλετε π.χ. χέρι-με-χέρι, Paypal, Western Union, Πειραιώς Λεφτά Στο Λεπτό, τραπεζική μεταφορά κλπ.
  • Από το ανταλλακτήριο BitcoinsGreece με κατάθεση μετρητών στα μηχανήματα EasyPay της Τράπεζας Πειραιώς ή με κατάθεση/έμβασμα σε λογαριασμούς της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank. Δέχονται επίσης κατάθεση σε τράπεζα της Γερμανίας.
  • Από το ανταλλακτήριο BCash με κατάθεση σε Ελληνική τράπεζα μέχρι €5000 την ημέρα με προμήθεια 9%.
  • Από το ανταλλακτήριο Chip-Chap με κατάθεση μετρητών στα μηχανήματα EasyPay της Τράπεζας Πειραιώς ή με κατάθεση/έμβασμα σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Χρεώνει 5% πάνω στην ισοτιμία του ανταλλακτηρίου Kraken τη στιγμή της αγοράς Bitcoin, η οποία είναι μερικές ώρες αφού τα χρήματα πιστωθούν στον λογαριασμό της Πειραιώς. Μερικές οδηγίες:Χρησιμοποιούμε την εφαρμογή Chip-Chap σε Android ή επισκεπτόμαστε τη σελίδα https://web.chip-chap.com και επιλέγουμε EasyPay. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή σε κινητά iOS δεν υποστηρίζει το EasyPay. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια υπηρεσία μέσω του https://trade.holytransaction.com.Δηλώνουμε τη διεύθυνση πορτοφολιού που θέλουμε να λάβουμε τα Bitcoin. Πρέπει να την έχουν δημιουργήσει από πριν (Πως μπορώ να αποκτήσω ένα πορτοφόλι Bitcoin;). Φτιάχνουμε έναν λογαριασμό με ένα email και password. Στο email θα μας σταλεί η απόδειξη αγοράς Bitcoin. Επιλέγουμε το ποσό Ευρώ που σκοπεύουμε να καταθέσουμε. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε €10 και €500:Στην επόμενη σελίδα η Chip-Chap μας ενημερώνει ότι πλέον μπορούμε να καταθέσουμε το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό της Πειραιώς με συγκεκριμένο reference code (το οποίο είναι μοναδικό για εμάς). Μπορούμε να κάνουμε την κατάθεση σε μετρητά σε ένα μηχάνημα EasyPay της Τράπεζας Πειραιώς ή να εμβάσουμε τα χρήματα στον λογαριασμό από οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα:Εάν θέλουμε να εμβάσουμε χρήματα από τράπεζα, μετατρέπουμε τον αριθμό λογαριασμού που μας υπέδειξε η Chip-Chap σε μορφή IBAN:Υπόδειγμα εμβάσματος από άλλη Ελληνική τράπεζα:Μερικές ώρες αφού τα χρήματα πιστωθούν στον λογαριασμό της Πειραιώς λαμβάνουμε τα Bitcoin στο πορτοφόλι μας: Υπόδειγμα απόδειξης από το Chip-Chap:

Που μπορώ να μάθω περισσότερα για το Bitcoin;

Η επίσημη σελίδα ενημέρωσης για το Bitcoin είναι το bitcoin.org.

Σε τι διαφέρει το Bitcoin από μετρητά, από καταθέσεις στην τράπεζα, από το χρυσό και τις πιστωτικές κάρτες;

  • Μπορείτε να στείλετε Bitcoin σε κάποιον μέσω του Internet.
  • Δεν μπορεί να σας εμποδίσει κάποιος να στείλετε Bitcoin οπουδήποτε στον κόσμο.
  • Μπορείτε να στείλετε υποδιαίρεση του Bitcoin.
  • Δεν μπορεί κάποιος να κατασχέσει/κουρέψει τα Bitcoin σας χωρίς την άδειά σας.
  • Κάθε μεταφορά Bitcoin κοστίζει σήμερα €1 ανεξάρτητα από τον αριθμό Bitcoin που στέλνετε.
  • Δεν χρειάζετε να δώσετε τα στοιχεία σας σε κανέναν για να φτιάξετε ένα πορτοφόλι Bitcoin.
  • Για να λάβετε ή να στείλετε μια πληρωμή Bitcoin δεν χρειάζεται να μοιραστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Μια συναλλαγή Bitcoin συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά.
  • Μια μεταφορά Bitcoin δεν μπορεί να ακυρωθεί χωρίς την άδεια του αποστολέα.
  • Τα Bitcoin δεν τυπώνονται ακατάσχετα όπως συμβαίνει με τα εθνικά νομίσματα.
  • Όλες οι συναλλαγές Bitcoin γίνονται δημόσια και είναι ορατές στο Internet. Όμως δεν καταγράφεται η ταυτότητα του αποστολέα και του παραλήπτη.
  • Τα Bitcoin πρέπει να τα προστατεύουμε από κλοπή και από καταστροφή του μέσου που είναι αποθηκευμένα, όπως και τα μετρητά.

Πως μπορώ να αποκτήσω ένα πορτοφόλι Bitcoin;

Μια λίστα με πορτοφόλια Bitcoin είναι αναρτημένη στο bitcoin.org, εδώ και εδώ. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για το πως φτιάχνετε ένα πορτοφόλι CoPay.

Αναζητώ ένα πορτοφόλι Bitcoin που να λειτουργεί στα Ελληνικά

Δοκιμάστε τα:
  • Coinomi, τρέχει σε Android. Είναι thin client.
  • Electrum τρέχει σε Windows, Mac, Linux, Android. Είναι thin client.
  • MultiBit HD τρέχει σε Windows, Mac, Linux. Είναι thin client.


Τι χρειάζομαι για να δέχομαι πληρωμές σε κατάστημα;

Εσείς και ο πελάτης που μπαίνει στο κατάστημα χρειάζεστε από ένα smartphone ή ένα tablet ή έναν υπολογιστή με σύνδεση στο Internet και ένα πορτοφόλι Bitcoin. Ο πελάτης με το smartphone ή το tablet θα σκανάρει το QR code που θα δημιουργήσει το δικό σας πορτοφόλι. Η υπόλοιπη συναλλαγή θα γίνει μέσω Internet.

Είναι απαραίτητο να διαθέτω πορτοφόλι Bitcoin για να δέχομαι πληρωμές σε Bitcoin; Μπορώ να μετατρέπω τα Bitcoin σε Ευρώ αυτόματα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πάροχο πληρωμών που θα δέχεται Bitcoin για εσάς και θα σας αποδίδει Ευρώ. Τέτοιοι πάροχοι είναι:

Μπορώ να φορτίζω μια χρεωστική κάρτα σε Ευρώ με Bitcoin;

Μπορείτε να βγάλετε μια επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη χρεωστική κάρτα σε Ευρώ. Ένας κατάλογος με τέτοιες κάρτες είναι εδώ.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες αυτές για αγορές και αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τι έξοδα έχει μια πληρωμή σε Bitcoin;

Για τον παραλήπτη, τίποτα, εκτός αν κάνει χρήση κάποιου πάροχου πληρωμών. Στον αποστολέα κοστίζει περίπου €1 ανεξαρτήτως του ποσού.

Μπορεί ο πληρωτής να ακυρώσει την πληρωμή που έκανε με Bitcoin;

Αυτό είναι δυνατόν με πληρωμές με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και Paypal, αλλά είναι αδύνατον με Bitcoin. Μόνο ο παραλήπτης της πληρωμής μπορεί να επιστρέψει τα Bitcoin, εαν το επιθυμεί.

Ποια είναι η τρέχουσα ισοτιμία του Bitcoin σε Ευρώ;

Μπορείτε να τη δείτε στη σελίδα της Google.

Διάβασα ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι συναλλαγές με Bitcoin εξαιρούνται από το ΦΠΑ, είναι αλήθεια;

Όχι, οι συναλλαγές που γίνονται σε Bitcoin υπάγονται σε ΦΠΑ όπως και οι συναλλαγές που γίνονται σε Ευρώ.
Αυτό που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 22 Οκτωβρίου 2015 είναι ότι η αγορά και πώληση Bitcoin έναντι άλλων νομισμάτων δεν υπάγεται σε ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα δεν υπάγεται σε ΦΠΑ η αγορά και πώληση Ευρώ έναντι Δολαρίων Αμερικής.

Πως μπορώ να δω μια πληρωμή με Bitcoin από κοντά;

Επισκευτείτε κάποιο από τα καταστήματα του πίνακα. Ελάτε σε κάποια συνάντησή μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Γράψτε στο Ελληνικό τμήμα του Bitcoin Talk. Γραφτείτε στο Slack (online chat) μας. Δείτε αυτό το βίντεο για το πως φτιάχνετε ένα πορτοφόλι και στέλνετε και λαμβάνετε Bitcoin.

Έχω Bitcoin και θέλω να καταθέσω Ευρώ σε λογαριασμό τρίτου σε Ελληνική τράπεζα ή σε τράπεζα της Ευρωζώνης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες:

Πως μπορώ να δεχτώ έμβασμα σε τράπεζα της Ευρωζώνης και να μετατρέψω τα Ευρώ σε Bitcoin;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
  • www.cashila.com

Πως θα διαφημίσω ότι δέχομαι Bitcoin ως τρόπο πληρωμής;

  • Προσθέστε τον εαυτό σας στον χάρτη του Coinmap.
  • Προσθέστε κάποια σχετική εικόνα (π.χ. Bitcoin Accepted Here) στο κατάστημά σας και στην ιστοσελίδα σας.
  • Στείλε μας email (αναγράφεται στο τέλος της σελίδας) ώστε να σας προσθέσουμε στη σελίδα αυτή. Ή κάνετε ένα Pull Request στο GitHub!

Ποια άλλα κρυπτονομίσματα υπάρχουν πέρα από το Bitcoin;

Αυτή είναι μια λίστα με κρυπτονομίσματα.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ή επενδύω σε κρυπτονομίσματα;

  • Ένα κρυπτονόμισμα που δεν εμφανίζεται στη λίστα αυτή μπορεί να είναι ύποπτο.
  • Ένα κρυπτονόμισμα που παρουσιάζει τον εαυτό του ως επενδυτική ευκαιρία είναι σίγουρα ύποπτο.
  • Ένα κρυπτονόμισμα ή επενδυτικό σχήμα που υπόσχεται εξωπραγματικές αποδόσεις, όπως να διπλασιάσει τα χρήματά σας σε 2 μήνες, είναι απάτη.
  • Πολλές από τις «επενδυτικές ευκαιρίες» σε cloud mining είναι απάτες. Σκεφτείτε, αν κάποιοι έχουν εξοπλισμό που μπορεί να κάνει επικερδές mining σε κρυπτονομίσματα, γιατί να τον νοικιάσουν σε εσάς;
  • Ένα ανταλλακτήριο που πουλάει ένα κρυπτονόμισμα σε πολύ χαμηλή τιμή (π.χ. πουλάει Bitcoin στη μισή τιμή σε σχέση με άλλα ανταλλακτήρια) είναι απάτη.
  • Μερικές γνωστές απάτες που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα: OneCoin/OneLife, S-coin/Coinspace. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα Ελληνικά στο Scamcoin Detector.
  • Μερικά άρθρα που περιγράφουν απάτες με κρυπτονομίσματα: https://blog.xapo.com/beware-of-extraordinary-claims/, http://www.badbitcoin.org/tips/, https://www.weusecoins.com/bitcoin-scams-how-stay-safe/, https://www.coingecko.com/buzz/complete-guide-to-bitcoin-scams. Βίντεο που περιγράφει πως δουλεύουν τα πυραμιδικά σχήματα Πόνζι: https://www.youtube.com/watch?v=VXRkfqw67GE.
Τελευταία ενημέρωση: 2017-11-06
https://weacceptbitcoin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.