Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Σέρρες : Πολύ κοντά σε λύση για τη σωτηρία της ΕΒΖ

Πολύ κοντά στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης φαίνεται πως βρίσκεται η
υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η λειτουργία της βαρύτατα ζημιογόνου βιομηχανίας που έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, με κάτι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο ειδικής διαχείρισης, ακόμη και λουκέτου, επιχειρείται να καταστεί βιώσιμη μέσω της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει υποβάλλει το επενδυτικό κεφάλαιο Innovation Brain.
Το business plan του fund έχει συζητηθεί εκτενώς από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την Τράπεζα Πειραιώς, βασικό πιστωτή της ΕΒΖ (δάνεια άνω των 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην τράπεζα όταν απορρόφησε το "καλό" κομμάτι της Αγροτικής), την κυβέρνηση και το σύμβουλο της διαδικασίας, την EY. Πληροφορίες του Capital.gr. αναφέρουν πως έπειτα από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, προκρίνεται η υλοποίηση του σχεδίου που,  μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 106β και 106δ), θα οδηγήσει στην εξυγίανση της ΕΒΖ και στην είσοδο του Innovation Brain ως στρατηγικού επενδυτή.
Το σχέδιο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ και, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί. Να σημειωθεί ότι το νέο. δ.σ. της βιομηχανίας, έπειτα από την παραίτηση της προηγούμενης διοίκησης, συγκροτήθηκε σε σώμα μόλις στις 24/7. Νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Ν. Παπαϊωάννου, ο οποίος κατείχε θέση ειδικού συμβούλου στο γραφείο του Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόη Λαμπριανίδη, και διευθύνων σύμβουλος ο Χρήστος Πούρης, επί σειρά ετών στέλεχος του ομίλου ΕΛΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Αγορών).
Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., η συμφωνία προβλέπει σημαντική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο νέο επενδυτής και ρύθμιση του ανεξόφλητου υπολοίπου. Εφόσον το σχέδιο εγκριθεί, όπως απαιτείται , από το δ.σ. της ΕΒΖ, θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης στο αρμόδιο Πρωτοδικείο και της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Συμφωνία Εξυγίανσης – Μεταβίβαση Επιχείρησης).
Το Innovation Brain έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη της δραστηριότητας της ΕΒΖ παραγωγικά και εμπορικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου η ΕΒΖ να ανακτήσει την ηγετικής της θέση στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο. Προκρίνει τη διατήρηση συγκεκριμένων μονάδων της βιομηχανίας και αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας και του δυναμικού της.
Η πρόταση του fund προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους τευτλοπαραγωγούς και τους προμηθευτές. Ο Lukas Fecker, επικεφαλής του Innovation Brain, έχει κάνει λόγο για σχέδια επέκτασης και επενδύσεων σε νέα μηχανήματα και εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να εκσυγχρονιστεί η ΕΒΖ και να πραγματοποιηθεί εκτενές restart.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το fund έχει ήδη καταθέσει proof of funds στο πλαίσιο της πρότασης που συζητείται, ενώ εμφανίζεται να συνεργάζεται και με έτερα επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων το κυπριακών συμφερόντων Elements Capital Partners που εστιάζει στη διαχείριση distressed στοιχείων ενεργητικού στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Στην παρούσα φάση, το συγκεκριμένο σχέδιο δείχνει να αποτελεί τη μοναδική λύση σωτηρίας της EBZ καθώς η βιομηχανία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατα ζητήματα ρευστότητας και εξάντλησης των αποθεμάτων της. Αναγκάστηκε, μάλιστα, να προχωρήσει σε εκποίηση εξοπλισμού της, οχήματα, φορτηγά και άλλα μεταφορικά μέσα, προκειμένου να μπουν έστω και μερικές χιλιάδες ευρώ στο ταμείο της για να καλύψει υποχρεώσεις.


http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.