Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Εκδήλωση από την Γ.Ε.Χ.Α Σερρών

Η  συμβολή των Σερραίων στον Μακεδονικό Αγώνα, και ο σημαντικός ρόλος που  διεδραμάτισε η πόλη μας για
την απελευθέρωση της Μακεδονίας, καθώς και το τι θα  έλεγαν σήμερα όλοι   οι ήρωες Μακεδονομάχοι, που έχυσαν το αίμα τους για την σύνθετη ονομασία του κρατιδίου των  Σκοπίων, ήταν το θέμα της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018  από την Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (Γ.Ε.Χ.Α.) του Τμήματος Σερρών.
 Εισηγητής ήταν ο κ. Μάριος Δομουχτσής Θεολόγος – Φιλόλογος,  ο οποίος πέτυχε με την περιεκτική,  και αφυπνιστική ομιλία του,  που είχε τον τίτλο «Μακεδονία, αίμα, δάκρυα και αγώνες», να παρουσιάσει με ιστορικά ντοκουμέντα την αντίσταση του Σερραϊκού λαού, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η πόλη των Σερρών για να κρατηθεί η Μακεδονία ελεύθερη.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Γ.Ε.Χ.Α. Σερρών κ. Δημήτριος Κακαλέτσης, λέγοντας ότι η Ένωση διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση «επιθυμώντας να συμβάλει στην  διατήρηση άσβεστης της εγρήγορσης και της αφύπνισης των συνειδήσεων του λαού, ελπίζοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα αφουγκραστούν τους παλμούς της καρδιάς του λαού και δεν θα παραχωρήσουν την ιστορία μας σε αυτούς που δεν τους ανήκει».
Κατόπιν ο  κ. Δομουχτσής  παρουσίασε  την σκληρή αλήθεια, δηλαδή τις φοβερές λεηλασίες, και τις φρικτές βιαιότητες  που υπέστη η πόλη των Σερρών στο διάβα των αιώνων από τον 6ο αιώνα και μετά που κατέβηκαν οι Σλάβοι στην περιοχή της Μακεδονίας, στην προσπάθειά τους να την κατακτήσουν.
«Η πόλη των Σερρών» τόνισε «έπαιξε καθοριστικό ρόλο όλους αυτούς τους αιώνες γιατί λειτούργησε ως  ένας προμαχώνας, ως μία ασπίδα στις βαρβαρικές επιδρομές. Γι αυτό οι Σέρρες έγιναν η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας μετά την Θεσσαλονίκη. Η πόλη πυρπολήθηκε στο διάβα των αιώνων περισσότερες  από 12 φορές και σύμφωνα με τον Ίωνα Δραγούμη ήταν το Σχολείο της Ελευθερίας, ώσπου ήρθε η ευλογημένη ώρα να δούν οι Σερραίοι τον Ελληνικό στρατό να έρχεται και οι Βούλγαροι εξαγριωμένοι να πυρπολούν ακόμη μία φορά την πόλη…».
«Αν είχαμε μπροστά μας» ρώτησε με έμφαση στο τέλος της ομιλίας του «όλους αυτούς τους ήρωες και τους αγίους και τους ρωτούσαμε, τι θα έκαναν με το κρατίδιο των Σκοπίων και την σύνθετη ονομασία, τι θα μας έλεγαν; Θα συμφωνούσαν; Ο Μακεδονικός Αγώνας δεν τελείωσε… δεν τελειώνει ποτέ και ούτε θα τελειώσει ποτέ… γιατί η μοίρα μας το έχει να στεκόμαστε οι μέντορες της ομορφότερης χώρας της Μεσογείου. Και πρέπει κι εμείς να προασπίσουμε αυτό το χώρο των αγίων και των μαρτύρων.  Το σκοτάδι μπορεί να είναι πολύ βαθύ, αλλά εμείς ελπίζουμε στην Ανάσταση. Βλέπουμε διαφορετικά,  έξω από κομματισμούς, έξω από μικρότητες και διχόνοιες και  πιστεύουμε ότι αυτή την πατρίδα μας που την αγαπάει τόσο πολύ ο Χριστός μας και η Παναγία μας, θα βοηθήσουν και  αυτή την δύσκολη ιστορική στιγμή,  αρκεί εμείς να πιστεύουμε και να  είμαστε άξιοι των προγόνων μας και να περιμένουμε το ανέλπιστο, το μεγάλο και  θαυμαστό».
Μετά το τέλος της ομιλίας του, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεολόγος ο οποίος αφού συνεχάρη  τον κ. Δομουχτσή «για την τόσο δυνατή και περιεκτική εισήγησή του» τόνισε ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να τα  διαπραγματευόμαστε γιατί σε μία διαπραγμάτευση πάντα γίνονται υποχωρήσεις.
«Έχουμε το  δικαίωμα να κατέβουμε σε μία διαπραγμάτευση στο όνομα ενός λαϊκισμού, να αναμίξουμε την αλήθεια με το ψέμα;  Ποιος μας το δίνει αυτό το δικαίωμα; Οι ανάγκες των καιρών; Οι απειλές των φίλων και των εταίρων μας; Κανείς δεν μας δίνει  το δικαίωμα να αναμίξουμε την αλήθεια με το ψέμα,  στο όνομα μιας διαπραγμάτευσης, που οπωσδήποτε θα αποβεί εις βάρος της αλήθειας.  Τόσο πολύ άραγε επτωχεύσαμε σ΄αυτόν τον τόπο,  ώστε να φοβούμεθα ένα μικρό κρατίδιο, μια πανσπερμία εθνοτήτων, που με περισσή θρασύτητα υψώνει το ανάστημά του, διεκδικώντας κάτι που δεν του ανήκει;  Η αλήθεια έχει πάντοτε κόστος.  Αλλά αυτό το κόστος πρέπει να το αναλάβουμε γιατί το χρωστούμε στους πατέρες μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν να μείνει αυτό που ήταν, πάντοτε ελληνική».
Έκλεισε δε τον λόγο του αναφερόμενος στα δάκρυα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και του εθνάρχη Κωνσταντίνου  Καραμανλή για την Μακεδονία:
«Ας σταθούμε αδελφοί όλοι μας,  με συναίσθηση ευθύνης,  πολιτικοί, ιεράρχες, ο λαός του Θεού και εντός Ελλάδος και εκτός Ελλάδος και ας καθρεφτιστούμε στα δάκρυα και στις μορφές αυτών των δυο σπουδαίων ανθρώπων που εκόσμησαν την πατρίδα μας από την θέση του ο καθένας,  απέναντι στους λόγους του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που είναι τόσο επίκαιροι στις ημέρες μας και απέναντι στα δάκρυα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και ας πάρει ο κάθενας από εμάς την ευθύνη του,  έχοντας κατά νου τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί». Μακάρι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Την επιτυχημένη εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο κ. Στέφανος Φωτιάδης, η δημοτική σύμβουλος κ. Δέσποινα Ιλανίδου και πλήθος κόσμου.                                      




www.eproodos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.