Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Σέρρες : Παναγιώτης Μέντης περί πολιτιστικών εκδηλώσεων

η εικόνα προφίλ του Παναγιώτης ΜέντηςΓια τις περίφημες πολιτιστικές εκδηλώσεις που <<φυτρώνουν >> σε κάθε γωνιά
της Ελλάδος και φυσικά του Ν Σερρών γράφει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ Παναγιώτης  Μέντης 


Δεν έχω σταθεί σε λεπτομέρειες που εννοούνται. Φυσικά και όποιος θέλει να βρίσει ή να με βρίσει, μπορεί να το κάνει ελεύθερα, αφού έτσι συμβαίνει στο "Φασεμπουκ"... Λοιπόν:
Ανήκει στα παρανοϊκά του νεοέλληνα η δημιουργία "Φεστιβαλικών θεσμών" τύπου: Πανηγύρια της κακιάς ώρας. Το δε τρελό και με πατέντα είναι πως όλοι οι Δήμοι στήνουν ακριβώς τους ίδιους ονοματολογικά θεσμούς, τα οποία ονόματα έχουν εφευρεθεί από κάποιες εκδηλώσεις στο τοπίο της Αθηναϊκής πρωτεύουσας.
Φαντάζομαι να καταλάβατε τι εννοώ και να μην το μπερδέψατε με τα επίσημα φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουν καθαρά επαγγελματικά σχήματα θεατρικά ή μουσικά.
Εννοώ τα άλλα τα ημεδαπά τα οποία οργανώνονται, λέει, για να προσελκύσουν τουρισμό.
Βρε αγαπημένοι μου άνθρωποι, όταν κάθε πόλη διαθέτει τρία φεστιβάλ ολόϊδια με τα φεστιβάλ που διαθέτουν και οι διπλανές και οι παραδιπλανές της πόλεις, ο τουρίστας που στο καλό θα πάει; Και γιατί να πάει; Ή να νομίζουμε πως πήγε, αφού αντικειμενικά δεν πήγε. Όταν σε όλες δε παρουσιάζεται το "Ό,τι του φανεί του Λολοστεφανή".
 Τουριστικό ενδιαφέρον θα έχει ένας θεσμός πολιτισμού με ανάλογες εκδηλώσεις που θα είναι τολμηρός και ριζοσπαστικός!
Να φέρω ένα παράδειγμα: Η όποια πόλη, διαθέτει ιστορία με αναφορές στην Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Οθωμανική περίοδο. Αν τολμήσει να φωτίσει με θάρρος όλα τα δεδομένα της ιστορικής της διαδρομής και επί ίσοις όροις, και πάνω σε αυτά τα δεδομένα να οργανώσει εκδηλώσεις λίγες, αλλά σοβαρές. Τότε θα γεννήσει το τουριστικό ενδιαφέρον.
Στις Πρέσπες, στον Άγιο Αχίλλειο, έγινε κατάσταση ένα φεστιβάλ που τόλμησε με αξιώσεις και χωρίς να αντιγράψει κανένα άλλο.
Έχουν τη μαγκιά οι πολιτιστικοί φορείς να τολμήσουν; Θα σκίσουν! Και θα δημιουργήσουν αληθινό θεσμό. Όλα τα άλλα είναι αέρας κοπανιστός θέλουμε δε θέλουμε, θέλετε δε θέλετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.