Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Δήμος Αμφίπολης : Η Κονιόρδου για να σώσει το ΣΥΡΙΖΑ καρατόμησε την Κοτταρίδη

Η Κονιόρδου καρατόμησε από την Αμφίπολη την Κοτταρίδη για να σώσει το ΣΥΡΙΖΑΑναταράξεις στο ΥΠ.ΠΟ φέρνει η γκάφα του ρωμαϊκού
πορίσματος για το μνημείο της Αμφίπολης, με τις επιπτώσεις του να γίνονται πλέον ορατές και να διαφαίνονται ακόμη μεγαλύτερες εξελίξεις στη διάρκεια του χρόνου.
Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου εκτιμώντας ότι μια αριστερή κυβέρνηση κινδυνεύει να χρεωθεί ενέργειες που μέχρι και αντεθνικές μπορούν να χαρακτηριστούν, για τον μέχρι σήμερα τρόπο χειρισμού της ανασκαφής στον Καστά και της αξιοποίησης του και μετά τη διαπίστωση ότι η επικοινωνιακή πολιτική του ΥΠ.ΠΟ ως προς το θέμα αυτό είχε αφεθεί σε πρόσωπα που εξ αρχής είχαν τοποθετηθεί αρνητικά, αποφάσισε να φρενάρει όσους συμμετείχαν σ αυτή την προβληματική εκτίμηση .
Η πρώτη κίνησή της έγινε λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμφίπολη με την απομάκρυνση της Αγγελικής Κοτταρίδη από το ΚΑΣ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλες εκπλήξεις.
Η υπουργός πιστεύει ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι καθαρά Μακεδονικό, κάτι που δήλωσε ήδη στους δημοσιογράφους , ενώ πρόσφατα ζήτησε να ενημερωθεί επιστημονικά , για το πώς τεκμηριώνεται η χρονολόγηση του.
Ωστόσο, διαβλέποντας τον κίνδυνο μιας πιθανής γελοιοποίησής της σε περίπτωση που υποστηρίξει τους πολέμιους της ανασκαφής του Καστά όπως οι προκάτοχοι της και σε μια προσπάθεια να μην ταυτισθεί μαζί τους, αποφάσισε να κρατήσει σοβαρές αποστάσεις ασφαλείας.
Σε πρώτη φάση, δεν δίστασε να συγκρουσθεί ανοιχτά με την Αγγελική Κοτταρίδη.
Σοβαρότατες όμως επιφυλάξεις διατηρεί και με άλλα δυο πρόσωπα που εμπλέκονται σ αυτό το ζήτημα, όπως, η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη και η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη
Η κυρία Βλαζάκη από την πλευρά της έχει ήδη διαχωρίσει τη θέση της , υποστηρίζοντας σε κύκλους ότι είναι αναρμόδια να χρονολογήσει το μνημείο του Καστά και ότι το συγκεκριμένο πόρισμα έχει ονοματεπώνυμα.
Ουσιαστικά όμως «αδειάζει» τώρα τις στενές φίλες της , κάνοντας ένα ακόμη εντυπωσιακό βήμα που δεν περνάει απαρατήρητο, αφού προχώρησε ήδη σε επαφές με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να σώσει την υστεροφημία της.
Ποια είναι όμως όλα αυτά που μεσολάβησαν ώστε από το «είπα» της υπουργού να φτάσουμε στο «ξείπα» της Μαρίας Βλαζάκη και την καρατόμηση της Κοτταρίδη από το ΚΑΣ;
Ξετυλίγοντας λοιπόν τα όσα έγιναν μετά τη δήλωση Κονιόρδου στον τύμβο Καστά , διαπιστώνουμε ότι αυτό που προκάλεσε τη μεγάλη οργή στην κυρία Κοτταρίδη ήταν η απάντηση της υπουργού στον υπογράφοντα για τη Μακεδονικότητα του μνημείου.
Η ταραχή της μάλιστα ήταν τόσο έντονη που ήθελε να πληροφορηθεί άμεσα ποιος ήταν ο δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα.
Το ρόλο αυτό ανέλαβε «ερασιτέχνης όλων των ειδικοτήτων » από τη Βέροια που ρωτούσε εναγωνιωδώς σε διάφορες ομάδες των Φίλων της Αμφίπολης το όνομα του δημοσιογράφου, προκειμένου να παρέχει για μια ακόμη φορά τις «σημαντικές» υπηρεσίες του.
Έξαλλη η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας τηλεφώνησε στην Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη και με έντονο ύφος ζήτησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις της η υπουργός.
Μάλιστα η ένταση του τηλεφωνήματος έγινε αντιληπτή σχεδόν σ΄ όσους κάθονταν στον ίδιο τραπέζι, κατά τη διάρκεια γεύματος όπως και από την ίδια την υπουργό, που ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει.
Τότε η κυρία Βλαζάκη εξήγησε στην Λυδία Κονιόρδου ότι προέκυψε ένα συγκεκριμένο ζήτημα με τα όσα δήλωσε περί Μακεδονικότητας του μνημείου και επιχείρησε να την πείσει ότι κρίνεται αναγκαία η έκδοση ενός δελτίου τύπου που θα «λείαινε» κατά κάποιο τρόπο τις δηλώσεις της.
Μέσα σε λίγα λεπτά το κείμενο διαβιβάστηκε με email και παρουσία των στελεχών του ΥΠ.ΠΟ αναγνώστηκε από τάμπλετ, πριν ακόμη φύγουν από την Αμφίπολη.
Όταν η κυρία Βλαζάκη ρωτήθηκε όμως από την υπουργό ποιος γράφει το «μπούσουλα» κεντρική ιδέα, του δελτίου τύπου τότε πήρε την απάντηση ότι είναι η μοναδική που συνεργάζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχει άποψη.
Διαβάζοντας όμως η υπουργός το κείμενο διαπίστωσε ότι πυροδοτούσε ένα διχαστικό κλίμα και διαφώνησε έντονα ως προς το περιεχόμενο του, γι αυτό και ζήτησε αμέσως να γίνουν διορθώσεις .
Το τελικό αποτέλεσμα που στάλθηκε στους δημοσιογράφους ήταν κατά πολύ διαφορετικό από το αρχικό κείμενο και αυτό , σύμφωνα με τις πληροφορίες, όξυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Προς αποφυγή λοιπόν του «μεγάλου μπελά» και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα μεταξύ των υποστηρικτών του μνημείου και του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός αποφάσισε να απομακρύνει την κυρία Κοτταρίδη, από το ΚΑΣ θεωρώντας την υπεύθυνη γι αυτή την τραγελαφική ιστορία περί του ρωμαϊκού δημιουργήματος.
Από την πλευρά της η κυρία Κοτταρίδη σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις (δηλ. τόσο για την αντικατάστασή της στο ΚΑΣ, όσο και για την σύνταξη του ρωμαϊκού πορίσματος) γιατί ίδια εκτιμά πως η προσφορά της στον πολιτισμό γενικότερα, δεν επισκιάζεται από την εμπλοκή της στην υπόθεση της «μακεδονικότητας» του μνημείου στον Καστά.
Βέβαια το συγκεκριμένο πόρισμα υπεγράφη και από την αρχαιολόγο Τζένη Βελένη, ωστόσο η Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίσθηκε με επιείκεια και παρέμεινε στο ΚΑΣ, λόγω του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Όσο για την κυρία Βλαζάκη, την φαινομενικά ισχυρή Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ, η παρουσία της θα κριθεί σύντομα αφού λήγει η θητεία της, ωστόσο άγνωστο είναι κατά πόσο το προσφάτως εντυπωσιακό «πολιτικό άνοιγμα» της προς τη Νέα Δημοκρατία θα επηρεάσει την παραμονή της στη θέση αυτή.

του Γιώργου Ροδάκογου

http://www.thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.