Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Σέρρες Παράνομη η απόλυση των 13 συμβασιούχων του Χυτά Παλαιοκάστρου

Η γνωμοδότηση πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο
πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), Μιχάλης Γεράνης και η εκτελεστική επιτροπή του Φορέα για να προχωρήσουν στις απολύσεις 72 συμβασιούχων, κατά παράκαμψη ακόμη και των υπουργικών ρυθμίσεων, ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης από τις 19 Δεκεμβρίου 2016 λόγω έλλειψης αιτιολογίας στην πρόσληψη του… δικηγόρου που την έκανε και ο οποίος για πληρωθεί θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια.Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην παράγραφο 14 διατυπώνεται η κρίση ότι η διοίκηση του Συνδέσμου ουσιαστικά παρανόμησε αποφεύγοντας να «ζητήσει διευκρινίσεις και σχετικές οδηγίες αντιμετώπισής τους, καθώς στην ουσία αφορούν σε ερμηνεία νόμων σε συνδυασμό με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το ανωτέρω Υπουργείο (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/51/οικ. 27778)…».
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης, μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ως δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς (επικεφαλής ΡΕΚΚ) επιτίθεται στον κ. Γεράνη, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, αν και γνώριζε την με αρ. πρωτ. 86815/19.12.2016 απόφαση του Γ. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ακυρώθηκε λόγω έλλειψης αιτιολογίας η απόφαση του ΦΟΔΣΑ/ ΚΜ 809/2016 για ορισμό εξωτερικού συνεργάτη-δικηγόρου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ και την εφαρμογή των ν. 4429/16 και 4430/16 παρέλειψε -όπως συνηθίζει- να το θέσει υπόψη σε κάθε ένα μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου».
Όπως λέει ο κ. Λαμτζίδης, πληροφορήθηκε εντελώς τυχαία την ύπαρξη της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη γνωμοδότηση με την οποία έχασαν τη δουλειά τους 72 παρατασιούχοι.
Τονίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «άλλη μία εκδήλωση περιφρόνησης στα απλά μέλη του Δ.Σ.» καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα, «με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ να έχει την ηθική υποχρέωση –και καθώς διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια- να συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και να ανακαλέσει την αρνητική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με βάση την οποία ο Πρόεδρος “έδειξε την πόρτα” στους παρατασιούχους».
Ο κ. Γεράνης από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα μας, λέει ότι «αυτή δεν είναι η ουσία του θέματος και ο δικηγόρος, αν θέλει, ας προσφύγει για να πληρωθεί…».
Ωστόσο, προσθέτει μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στην υπόθεση των 72 παρατασιούχων, καθώς σημειώνει ότι «η απόφαση για διακοπή των συμβάσεων είναι προσωπική μου απόφαση, δεν είναι καν της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία απλώς ενημέρωσα και μετά η απόφαση ελήφθη ομοφώνως. Είμαστε γνώστες των θέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν εγκρίνει την πληρωμή των εργαζομένων αλλά και πολιτικού δικαστηρίου της Κορίνθου, που απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα παρατασιούχων και περιμένουμε κι εμείς την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των 72 δικών παρατασιούχων στις 30 Ιανουαρίου. Αν δικαιωθούν θα επιστρέψουν στην εργασία τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμτζίδης επιμένει, πάντως, ζητώντας «άμεση σύγκληση της Ε.Ε. και του Δ.Σ. και ανάκληση της αρχικής απόφασης, σε συμμόρφωση με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ και τις διατάξεις των ν. 4429/16 και 4430/16, όπως έπραξε η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.